Τη σημασία της ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της χώρας, μέσω της ενίσχυσης του εξωστρεφούς χαρακτήρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), υπογράμμισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την εκδήλωση του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Διευθύντρια του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» Άννα Μαχαιρά και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννος Λώλος. Εισαγωγή στην προβληματική της εκδήλωσης έκανε η Διευθύντρια του Τομέα ΙΝΧ Λήδα Παπαστεφανάκη και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νικόλαος Καραπιδάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης πλήθος επιστημόνων, ανθρώπων του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, αλλά και πολιτών.
Η Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων αλλά και η πρόσβαση τους σε αυτά από όλους τους Έλληνες, θα εξαλείψει πάθη δεκαετιών και θα διαμορφώσει νέα κουλτούρα συνεννόησης και αλληλοσεβασμού. Μόνο μέσω της παραδοχής των ιστορικών μας λαθών αλλά και της προβολής των κοινών μας επιτυχιών, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως χώρα. Και εμείς ως Κυβέρνηση της Αριστεράς είμαστε εδώ για ενώσουμε τους Έλληνες».
Όπως πρόσθεσε, «εκτός του εκσυγχρονισμού των Γ.Α.Κ. ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο που παράγεται στα Ελληνικά ΑΕΙ τερματίζοντας ήδη από το 2016 την συνεχή μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που καταγράφηκε την πενταετία 2009 – 2015, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες του Υπ.Π.Ε.Θ στην τριετία 2016–2018 στο 2,88% του ΑΕΠ. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη προκηρυχτεί 1500 θέσεις μελών ΔΕΠ (πρώτη φορά μετά το 2010) και αντίστοιχα 3700 θέσεις για νέους επιστήμονες, για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας στα ΑΕΙ, με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας».
Η κ. Τζούφη υπενθύμισε ότι «στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπεται κάτι εξαιρετικά σημαντικό που αποδεικνύει ότι κινούμαστε εμπράκτως στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας παιδείας, καθώς για κάθε ένα αποχωρούντα μέλος ΔΕΠ, θα προκηρύσσεται, στο γνωστικό αντικείμενο, άμεσα η θέση του. Δηλαδή, ο κανόνας 1:1.
Ως εκ τούτου», επεσήμανε, «η διατήρηση της λειτουργίας σε επίπεδο Διεύθυνσης του ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου μαζί με το πολυδύναμο πλέον Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργούν προσδοκίες για την επίτευξη των παραπάνω και αποτελούν και ένα προσωπικό στοίχημα. Ένα στοίχημα», που όπως είπε, σκοπεύει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις.