Η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στον εορτασμό των 200 χρόνων
Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στην προετοιμασία της στα πεδία των μαχών, σε εκείνους που διέθεσαν τις περιουσίες τους στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και σε εκείνους που κράτησαν άσβηστη την Ελληνική παιδεία και την Ορθόδοξη πίστη.
Στο πλαίσιο αυτό εργάζεται συστηματικά μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σουλίου στην ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, όπου γράφτηκαν «χρυσές σελίδες» αντίστασης κατά των κατακτητών και έχει προχωρήσει στην ανάδειξη του επίσης ιστορικού χώρου της Ιεράς Μονής Σέλτσου όπου γράφτηκε ο αιματηρός επίλογος για τους μαχητές του Σουλίου, οι οποίοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους έδωσαν με τη ζωή τους το παράδειγμα στους υπόλοιπους υπόδουλους τότε Έλληνες για την αξία της ελευθερίας. Επίσης πρόκειται να αναλάβει την αναστήλωση ανάδειξη του μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου Σκουληκαριάς στο οποίο γεννήθηκε ο ήρωας της Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης, στον οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου Δήμου της Π.Ε. Άρτας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου αποδίδει όμως φόρο τιμής και σε όσους προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση διατηρώντας και ενδυναμώνοντας την ελληνική παιδεία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την Ορθόδοξη πίστη, καθώς και όλους εκείνους οι οποίοι διέθεσαν περιουσίες τους για τον απελευθερωτικό αγώνα, με τους Ηπειρώτες Ευεργέτες να είναι πρωτοπόροι και παρόντες στα «προσκλητήρια» του Γένους.
Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδότησε την επανέκδοση δύο ιστορικών τόμων:
-«Τον (δίτομο) Θησαυρό Γραμματικής των αρχαίων Ελληνικών διαλέκτων» που πρωτοεκδόθηκε το 1796 (α΄τόμος) – 1797 (β΄ τόμος) στη Βούδα της Ουγγαρίας από τον «Ιερεύσιν ελάχιστο Πολυζώη Κόντο, δασκάλου εξ Ιωαννίνων».
-Το «βιβλίον καλούμενον ΠΙΣΤΗΣ» του Μοσχοπολίτη Νεκταρίου Τέρπου, στην επανέκδοση του 1779 που έγινε από τον Νικόλαο Γλυκή τον εξ Ιωαννίνων. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά το 1732 στη Βενετία και επανεκδόθηκε πολλές φορές,
Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί επίσης την έκδοση άλλων δύο αναμνηστικών βιβλίων:
-Το πρώτο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες»- που είναι αφιερωμένο στους δύο «πυλώνες» που κράτησαν όρθιο το Γένος: Την Ευεργεσία και την Παιδεία, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η προεπαναστατική προετοιμασία, αλλά και η δημιουργία μετά την απελευθέρωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
-Το δεύτερο(τρίτομο) του Θεοφάνη Πάμπα, (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) με θέμα τους Τουρκομερίτες Ρωμαίους που έζησαν στην Αυστροουγγαρία και είχαν σημαντική προσφορά στο Γένος. Περιλαμβάνει αναλυτικά βιογραφικά και στοιχεία από τάφους των μεγάλων ελληνικών οικογενειών που βρίσκονται στο ελληνικό τμήμα του νεκροταφείου της Βιέννης.
Πρόκειται για εκδόσεις οι οποίες θα κοσμούν τις δημόσιες βιβλιοθήκες και θα παρέχουν χρήσιμες γνώσεις στους ερευνητές.