Συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος παραχώρησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος.
Ο κ. Φίλιος έστειλε το δικό του μήνυμα ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει από πλευράς του Φορέα ώστε να προστατευτεί η Λίμνη Παμβώτιδα και συνολικά το περιβάλλον.
«Σήμερα γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Είναι κατανοητό ότι χωρίς το περιβάλλον δεν υπάρχει ανθρώπινο είδος. Σκεφτείτε πόσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί… Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας. Τίποτε δεν είναι βιώσιμο εάν δεν εκλείψουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον», είπε ο κ. Φίλιος.
«Ξέρουμε», συνέχισε, «ότι υπάρχει σοβαρή διαταραχή στη λίμνη. Σήμερα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι φταίει και πώς διορθώνεται. Δεν υπάρχει δικαιολογία, καθώς ο τόμος που συντάξαμε μαζί με τη ΜΟΔ περιέχει τα πάντα και είναι ζήτημα όλων των εκπροσώπων να υπερασπιστούν την προσπάθεια και να αρχίσει η υλοποίηση των λύσεων.
Ενήμεροι είναι όλοι οι φορείς που συνυπογράψαμε και συμμετείχαν στην όλη διαδικασία. Φορέας, Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου και Πανεπιστήμιο, έχουν λάβει γνώση των στοιχείων και γνωρίζουν τις προτάσεις και τις λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.
Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων
Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας με Συντελεστές τη ΜΟΔ ΑΕ και τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας (ΦΔΛΠΙ) είναι τα παρακάτω σημεία όπου αποτυπώνονται τα Δυνατά, τα Αδύνατα σημεία αλλά και οι ευκαιρίες και οι… απειλές για το «στολίδι» των Ιωαννίνων: Τη λίμνη Παμβώτιδα!
-Τα Δυνατά σημεία
•Η λίμνη Παμβώτιδα με πλούσια πολιτιστική και ιστορική αξία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους με πλούσιες δραστηριότητες αναψυχής. Το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου για τις δυνατότητες της λίμνης και την προστασία της είναι μεγάλο καθώς αποτελεί κύρια πηγή άρδευσης των γύρω καλλιεργειών και αλιευτικής αξίας για εμπορεύσιμους ιχθυοπληθυσμούς. Ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ2000 και έχει συσταθεί ειδικός Φορέας για τη διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της.
-Οι Αδυναμίες
•Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης τα τελευταία 50χρόνια λόγω κυρίως των αστικών, γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ευτροφισμού, την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, την εξαφάνιση ειδών, την επέκταση των καλαμιώνων, την αλλοίωση της στάθμης της λίμνης. Αστοχίες σε αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά έργα, τουριστική αξιοποίηση και οικοδομική δραστηριότητα χωρίς έλεγχο της φέρουσας ικανότητας της περιοχής. Ασάφειες και ελλείψεις στο θεσμικό καθεστώς οριοθέτησης και προστασίας της λίμνης.
-Οι Ευκαιρίες
•Η δυνατότητα προώθησης μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης των ευάλωτων περιοχών μέσω χρηματοδοτικών πλαισίων.
•Η πρόοδος της επιστημονικής έρευνας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
•Η τάση για στροφή σε διακοπές περιπέτειες με δραστηριότητες στη φύση.
-Οι Απειλές
•Η οικονομική κρίση που ακυρώνει/καθυστερεί τον προγραμματισμό για επενδύσεις.
•Η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις της κυρίως στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής(μείωση της στάθμης της λίμνης, κίνδυνος πυρκαγιών κλπ.)
•Οι αδυναμίες της κρατικής διοίκησης να σχεδιάσει έγκαιρα δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να ενσωματώσει το κοινοτικό δίκαιο στο εθνικό.
-Ο στόχος…
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω ο στόχος του προγράμματος επικεντρώνεται στη μείωση της επιβάρυνσης της ποιότητας των νερών της λίμνης, που προέρχεται από αστικά λύματα και απορρίμματα, φερτά υλικά ορεινής ζώνης, εισροές από τις πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και τις πτηνο/κτηνοτροφικές και μικρές μεταποιητικές μονάδες.
Αφορά επίσης στην πρόληψη των επιπτώσεων στη λίμνη από την απορροή των ομβρίων από τον αστικό ιστό της πόλης(αυξημένη απορροή από αδιαπέραστες επιφάνειες, όπως δρόμοι, στέγες και κήποι και ρύπανση από οικιακές και βιομηχανικές υπερχειλίσεις ομβρίων),που υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού αλλά και την αισθητική της εικόνα (επιπλέοντα σκουπίδια, βιομάζα, μπλουμ, κηλίδες).
Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είπε ο κ. Φίλιος καλώντας όλους σε συστράτευση και δράση για την Παμβώτιδα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις που αφορούν σειρά δράσεων και αναλύονται διεξοδικά στον τόμο.
Την επόμενη Παρασκευή, 12 Ιουνίου, στα παλιά Σφαγεία, θα γίνει ημερίδα με προσκεκλημένους όλους τους συλλόγους και θα αναλυθούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν με το νέο νόμο.
«Η συμβολή του Φορέα είναι σημαντική, γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να μάθουν οι νέοι και οι μαθητές, μέσα από τις δράσεις. Μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει δράσεις του Φορέα. Είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε απαίτηση να σεβαστούν όλοι τους κανόνες. Σας καλούμε στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Φίλιος.