- Στο στόχαστρο και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Ταχεία πρόοδο αποκρατικοποιήσεων ζητούν οι δανειστές με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής να εγκρίνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπώντας στην άντληση τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει όλα τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την αξιοποίηση 24 διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτά τα στοιχεία βρίσκονται και δέκα λιμένες, με το λιμάνι Ηγουμενίτσας να είναι ανάμεσα τους. Συγκεκριμένα, στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου, όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών, προωθείται η υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης για την περίοδο μέχρι το 2042. Εκκρεμεί η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τις συμβάσεις υπο-παραχώρησης η οποία αφορά: την κύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων κύριας παραχώρησης για τους Οργανισμούς Λιμένος με έναν νόμο, τη δυνατότητα τροποποίησης των συμβάσεων κύριας παραχώρησης, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων υπο-παραχώρησης, την επιβολή στον υπο-παραχωρησιούχο αντισταθμιστικού τέλους προς τον οικείο Οργανισμό Λιμένος.
Τα επόμενα βήματα θα είναι η προτεραιοποίηση λιμένων και η έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ των επιλεχθέντων προς αξιοποίηση λιμενικών δραστηριοτήτων (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο). Η κύρωση με νόμο της σύμβασης υπο-παραχώρησης θα γίνει για κάθε λιμάνι ξεχωριστά μετά το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Σε γενικές γραμμές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εταιρείες που έχουν ενσωματωθεί και στη λίστα των 16 μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων της 2ης αξιολόγησης. Βάσει της ενημέρωσης για την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε ό,τι αφορά το θέμα της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων, του Ελληνικού και της ΔΕΣΦΑ, θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η στάση των θεσμών. Στάση η οποία θα αποτυπωθεί στην έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου.
Το αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα αποκαλύπτει ότι το επόμενο μεγάλο βήμα στο «μέτωπο» του Ελληνικού θα είναι η διενέργεια του ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση της άδειας του καζίνο. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να δρομολογηθεί τώρα η πώληση του 30% των μετοχών, ενώ πλήθος εκκρεμοτήτων -οι οποίες αφορούν και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και την εταιρεία- καταγράφονται στο «μέτωπο» της Εγνατίας.
Με βάση τον προγραμματισμό της φετινής χρονιάς, από την πώληση μετοχών ή την αξιοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της Εγνατίας, των Ελληνικών Πετρελαίων, την πώληση των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ και των μαρίνων, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εισπράξει 1,17 δισ. ευρώ μέσα στο 2019. Ολόκληρο αυτό το ποσό θα πρέπει να εισρεύσει στο κρατικό ταμείο μέσα στο 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Προς το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται να εισπραχθούν και τα περίπου 334 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα πρέπει να προέλθει από το Ελληνικό, για το οποίο έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη 300 εκατ. ευρώ κατά τη φετινή χρονιά.