Με βασικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, με το κλίμα να είναι αρκετά καλό, μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει τους προηγούμενους μήνες.
Ο Σύνδεσμος περιέκοψε κατά πολύ τις δαπάνες του και έτσι ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ, ποσό κατά σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ μικρότερο από αυτό που είχε υπολογισθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αποτελώντας πηγή διαφωνιών μεταξύ των δημάρχων. Με τον νέο προϋπολογισμό, ωφελούνται και οι 18 δήμοι της Ηπείρου, και δεν θα χρειαστεί να μετακυλήσουν επιπλέον οικονομικά βάρη στους δημότες τους.
Σημειώνεται πως αυτό ισχύει μόνο για το τρέχον έτος και από το 2021 θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση από την αρχή, βάσει των δεδομένων που θα έχουν μέχρι τότε προκύψει.
Σε κάθε περίπτωση, το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ φτάνει τα 2,928 εκ. ευρώ εκ των οποίων ο δήμος Ιωαννιτών θα κληθεί να καταβάλλει ποσό 1,164 εκ ευρώ, όπως είχε αναφερθεί άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που αποτέλεσε τον προάγγελο των εξελίξεων της συνεδρίασης. Τα ποσά μάλιστα που επιμερίζονται ανά δήμο, είναι πιθανό να αναμορφωθούν εκ νέου προς τα κάτω μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Φορέα, τόσο από τον πρόεδρό του Νίκο Καλατζή, όσο και από τους Μιχ. Πλιάκο και Χρ. Τσιρογιάννη αντίστοιχα.
Ο δεύτερος μάλιστα εμφανίστηκε και δικαιωμένος, καθώς υπήρξε η δημόσια παραδοχή από το προεδρείο, ότι ο όρος «ενιαία τιμολογιακή πολιτική» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Μάρτιο μέχρι και χθες, δεν περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ, αλλά ήταν «ένας δικός μας όρος», όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζής.
Επίσης, στη συνεδρίασή του ο Φορέας ενέκρινε και το τεχνικό του πρόγραμμα και την πρόταση για μειώσεις των εισφορών στους ορεινούς δήμους.
«Ο Φορέας υποχρεούται να επιμερίσει το κόστος λειτουργίας του που προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και στους 18 δήμους της Ηπείρου και αυτό κάναμε. Συμφωνήσαμε σήμερα για το τρέχον έτος και μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστεί να συζητήσουμε για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.
Προτάσεις από δημάρχους
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος τόνισε, πως μέχρι το τέλος του έτους, ο Φορέας θα κληθεί να αναμορφώσει πιθανότατα εκ νέου προς τα κάτω το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, αφού εκκρεμούν ακόμη σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η λειτουργία των ΣΜΑ και το προσωπικό του Φορέα.
«Ζήτησα να συνταχθεί μελέτη κοστολόγησης και τιμολογιακής πολιτικής για το 2021, ώστε να πάμε με αυτήν στα δημοτικά μας συμβούλια και να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.
Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις πλέον εφικτές και κοστολογημένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εισφορές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.