Έως τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Έως τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ενώ στόχος μέσα στα προσεχή τρία χρόνια να έχουν μοχλευθεί για το σκοπό αυτό κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκη σχετικά με την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» για τον κλάδο του τουρισμού και κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500εκατ., μισό δισ. δηλαδή, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, εμείς αν θεωρήσουμε ότι είναι 600 εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια να αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων».
Το πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Ιούνιο θα αφορά:
-Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.
-Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
-Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
-Εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
-Διαχείριση εξοικονόμησης νερού.
-Διαχείριση απορριμμάτων.
-Χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων.
-Μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ώστε να κατατεθούν οι παρεμβάσεις προς χρηματοδότηση.
«Όλα αυτά τα προωθούμε και θα είναι επιλέξιμες δαπάνες μέσα από το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινώσουμε» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, «ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».
Ερωτηθείς από τον κ. Μαμουλάκη εάν μοναδικό κριτήριο θα είναι και στην περίπτωση αυτή η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι η επιλεξιμότητα θα έχει ασφαλώς οικονομικά κριτήρια, δηλαδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην είναι υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση, κλπ.
Παράλληλα θα υπάρξουν κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση με βάση και τον όρο της «βαθμοημέρας», δηλαδή τον αριθμό των πολύ ψυχρών ή πολύ θερμών ημερών ανά έτος. «Αυτό θα είναι ένα κριτήριο που και σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει σημαντική θέση, για να μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε και επαναλαμβάνω, μιλάμε πια όχι για μία επιλογή τού όποιος πρόλαβε πρώτος αυτός θα λάβει την υποστήριξη», σημείωσε.
Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε επίσης ότι θα υπάρχει και λίστα επιλαχόντων ώστε κάθε φορά που θα βρίσκονται πηγές χρηματοδότησης, αυτοί να εντάσσονται στο πρόγραμμα. Μαζί με αυτό θα υπάρξουν και άλλα κριτήρια, στα οποία το υπουργείο θα καταλήξει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ), με τους άλλους φορείς και τα κόμματα δεδομένου ότι θα υπάρξει διαβούλευση.
Αναφερόμενος στο σύνολο του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα κτίρια καταναλώνουν στην Ελλάδα περίπου το 40% της ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται. Κατά συνέπεια εφόσον αναβαθμιστούν ενεργειακά θα δαπανάται λιγότερη ενέργεια για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα.