Κατά την τριτολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κλάδο του Πολιτισμού που πλήττεται από την πανδημία, λέγοντας πως θα εξεταστεί το κατά πόσο είναι δυνατή η κατανομή πόρων του ΕΣΠΑ για άνεργους επαγγελματίες του χώρου.
«Θα χρειαστεί να κάνουμε μια ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μετέθεσε για το άμεσο μέλλον τις αποφάσεις: «Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού, από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα».
Μετά το διάγγελμά του προς τους πολίτες, το απόγευμα της Τρίτης, επαγγελματίες του κλάδου είχαν αντιδράσει στην απουσία κάποιας ρητής πρόβλεψης για τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς και όσους άλλους εργάζονται σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε πει πως κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές, σήμερα διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες να διερευνήσουν αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες, όπως φεστιβάλ και συναυλίες. «Ελπίζω να είναι στο ”και με ποιο τρόπο” και όχι στο ”αν”», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού».
Νωρίτερα, δημοφιλείς και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες είχαν εκφράσει την διαμαρτυρία τους στα social media για την έλλειψη μέτρων.
«Το σοκαριστικό όμως είναι ότι αυτή η ξαφνική καταστροφή δεν συνοδεύεται από κανένα -αλλά κανένα!- μέτρο στήριξής μας από την κυβέρνηση. Προτείναμε άπειρα τέτοια μέτρα στο ΥΠΠΟ εγκαίρως τόσο για μας όσο και για τους Οργανισμούς μας. Η μπάλα πετιέται στη νομική εξέδρα», έγραφε στο Facebook ο Φοίβος Δεληβοριάς, συνοδεύοντάς την ανάρτησή του από μια μαύρη εικόνα.
«Μαύρο, λοιπόν, μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι. Με ανάγκες και δικαιώματα», έγραψε από την πλευρά της η Νατάσσα Μποφίλιου στο Instagram.
«Δεν μπορεί να μην υπάρχει λύση. Δεν μπορεί να αφήνουμε στο έλεος της τύχης αυτούς που αγάπησαν τη μόνη γλώσσα της ψυχής, αυτούς που δόθηκαν, αυτούς που προσφέρουν το ύστατο καταφύγιο στους συμπολίτες τους στην κάθε καραντίνα της ζωής (και όχι μόνον τώρα). Δεν μπορεί να μην σκεφτούμε όσους αφιέρωσαν τα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια μελετώντας με υπομονή και αφοσίωση ένα μουσικό όργανο, αυτούς που σήμερα αγωνίζονται να επιβιώσουν από μεροκάματο σε μεροκάματο. Σας παρακαλώ αναρωτηθείτε: Τι θα γίνει με όσους περίμεναν το καλοκαίρι για να εργαστούν; Μουσικούς, τεχνικούς, γραφεία συναυλιών με τους υπαλλήλους τους;», έγραψε στην δική του ανάρτηση ο Κωστής Μαραβέγιας, απευθύνοντας έκκληση για την εξεύρεση μιας εναλλακτικής οδού για όσους έχουν βιοποριστική ανάγκη».