Η έξαρση των κρουσμάτων στα Γιάννενα δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το Πανεπιστήμιο που, από την ερχόμενη Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως, μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα στη φοιτητική κοινότητα.
Όπως ανέφερε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης από την απόφαση αυτή, εξαιρούνται μόνο μαθήματα σε εργαστήρια και κλινικές σε περιπτώσεις φοιτητών τελευταίου έτους σπουδών ή εφόσον η αναπλήρωση των εργαστηρίων δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην πόλη και για εύλογη ανησυχία και στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αναφορικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου ο κ. Αλμπάνης υποστήριξε πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν προκύπτει διασπορά εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχει ένα σαφές κενό ενημέρωσης και συνεργασίας στο επίπεδο της ιχνηλάτησης με τον ΕΟΔΥ.
«Έχουμε ζητήσει και νωρίτερα και εκ νέου, μετά τη νέα κατάσταση, από τον ΕΟΔΥ να μας ενημερώνει εμπιστευτικά για την πορεία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν προκύπτουν επαφές εντός της πανεπιστημιούπολης, όπως είναι στις Εστίες. Έχουμε επίσης ζητήσει να γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Εστίες, αλλά μέχρι στιγμής ούτε σε αυτό έχουμε απάντηση», τόνισε.
Ακόμη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου απηύθυνε έκκληση στο σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας καθηγητές, φοιτητές, διοικητικούς κ.λπ να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης.
«Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο μπορεί να επηρεάσει την πόλη και αντίστροφα. Δε θέλουμε να κρυφτούμε από την πανδημία, αλλά σε αυτή τη φάση εάν μεταφέρουμε το πρόβλημα της πόλης στο Πανεπιστήμιο, θα έχουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις μπροστά μας και η επίδραση στην ζωή της πόλης, θα είναι τεράστια. Είναι δύσκολη η διαχείριση της πανδημίας και αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει να οδηγηθούμε σε τοπικό lockdown», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του συνιστά στους φοιτητές που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων να φορούν συστηματικά τις μάσκες, να αποφεύγουν χώρους μεγάλου συγχρωτισμού και να ακολουθούν όλες τις υγειονομικές οδηγίες.
Έκκληση για έκτακτη επιχορήγηση
Ο κ. Αλμπάνης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της επιχορήγησης του Πανεπιστημίου, που πρόσφατα ανακοινώθηκε από το υπ. Παιδείας, η οποία υπολείπεται σχεδόν 420.000 ευρώ της κάλυψης των λειτουργικών αναγκών του Ιδρύματος.
Η κατάσταση χωρίς κάποιας μορφής έκτακτη επιχορήγηση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας, κυρίως όπως εξήγησε ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, λόγω των αυξημένων αναγκών στην καθαριότητα των χώρων του Ιδρύματος. Από την άλλη όμως, η ελλιπής επιχορήγηση από το υπ. Παιδείας ήρθε να προστεθεί στον υφιστάμενο ελλειμματικό προϋπολογισμό. Έτσι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο, για πρώτη φορά όμως απευθύνθηκε στους τοπικούς βουλευτές ώστε να παρέμβουν προς την πολιτική ηγεσία, για να εκταμιευτεί το συντομότερο ένα ικανό χρηματικό ποσό, με τη μορφή της έκτακτης επιχορήγησης του Πανεπιστημίου.
«Τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της πανδημίας και των αναγκών που υπάρχουν στα τμήματα. Οι ομάδες των εργαστηρίων έχουν αυξηθεί, για την αποφυγή συγχρωτισμού, οι αίθουσες και τα εργαστήρια πρέπει να απολυμαίνονται συχνότερα και όλο αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος για την καθαριότητα. Οι πόροι για το τρέχον έτος έχουν εξαντληθεί και ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση για να καλύψουμε τις απόλυτα απαραίτητες ανάγκες. Εκτιμούμε, ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση το επόμενο έτος θα είναι ακόμη δυσκολότερη και γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους βουλευτές της Ηπείρου να βοηθήσουν ή για την ενίσχυση του προϋπολογισμού ή για την έκτακτη επιχορήγηση του Πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.