Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσαν χθες τα Γιάννενα από την αρχή της πανδημίας με 79 νέες μολύνσεις, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό με δεδομένο πως τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν είχε εντοπιστεί ούτε το φθινόπωρο, όταν τα Γιάννενα είχαν μπει σε αυστηρό lockdown, πριν την υπόλοιπη χώρα.
Το παρήγορο της υπόθεσης είναι πως τα κρούσματα αυτά σημειώνονται σε πολύ νεαρά άτομα, με μέσο όρο ηλικίας κάτω από τα 30 έτη, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και που σπάνια χρειάζονται νοσηλεία, με αποτέλεσμα να μη δέχεται πίεση το σύστημα υγείας.
Σημειώνεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα, έπειτα από 65.011τεστ. Παράλληλα, σημειώθηκαν 10 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.773, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 153. Μικρή αλλά σταθερή άνοδο παρουσιάζουν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία με 68 νέες να σημειώνονται από τον ΕΟΔΥ, ενώ δόθηκαν 60 εξιτήρια. Στην Αττική εντοπίστηκαν τα 1.115 από τα 2.107 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, 119 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο 89 και στη Θεσσαλονίκη 74. Στην Ήπειρο, πέρα από τα 79 που επιβεβαιώθηκαν στα Ιωάννινα, εντοπίστηκαν έξι στην Π.Ε. Πρέβεζας, και δύο στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Στο νεαρό της ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων, αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, τις τελευταίες εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκε ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων και καταγράφεται αύξηση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως νέους, καθώς πλέον τα 23 έτη είναι η διάμεσή ηλικία όσων μολύνονται, η οποία, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έπεσε κατά μία δεκαετία σε μία βδομάδα.
Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα νεότερα από την ηλικία των 34 ετών. Όπως είπε η καθηγήτρια, μικρή αύξηση παρατηρείται και στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 55 ετών, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στον αυξημένο αριθμό των διαγνώσεων και είπε ότι το 51% των κρουσμάτων εντοπίστηκε μέσα από την διαδικασία του self test. Τα ενεργά κρούσματα στην χώρα σήμερα υπολογίζονται στα 9.000 και από αυτά τα 4.000 αφορούν την Αττική, ενώ η διάμεσή ηλικία τους είναι τα 22 έτη.
Κάθε μέρα καταγράφονται 48 περίπου εισαγωγές στα νοσοκομεία με μικρή αύξηση να εμφανίζουν οι εισαγωγές στην Κρήτη και στην Αττική. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενος είναι στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ ένας στους 10 νοσηλευόμενος είναι κάτω των 24 ετών.
Όπως εκτίμησε η κυρία Παπαευαγγέλου, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί εμβολιασμένοι. Τόνισε ότι το νέο κύμα θα είναι διαφορετικό, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νόσησης θα είναι μεγαλύτερος στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, «υπάρχει μία πιθανότητα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να δούμε μία μετακύλιση των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικίες δηλαδή σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και κατ’ επέκταση αύξηση των νοσηλευόμενων σε αυτές τις ηλικίες».
Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι μέχρι την Τρίτη είχαν καταγραφεί 121 περιπτώσεις της μετάλλαξης αυτής και αφορούσαν κυρίως ανθρώπους κάτω των 40 ετών.
Όσον αφορά την ορθή χρήση της μάσκας η επιτροπή, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, «συστήνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική». Φοράμε μάσκα όταν πάμε και όταν φεύγουμε από ένα εστιατόριο. Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα πρέπει είναι στην τσάντα μας για να μας προφυλάξει την κατάλληλη στιγμή τόνισε και εξήγησε ότι η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το πόσοι είμαστε εμβολιασμένοι αλλά και πόσοι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων αλλά μείωση προς το παρόν κατά 21% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 50% όσοι καταλήγουν από τη νόσο. Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι αυτή είχε ηδη εντοπιστεί σε 100 χώρες, ακόμα και σε απομακρυσμένες όπως η Αυστραλία.
Ο ίδιος προέβλεψε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που θα επικρατήσει λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, η οποία την διακρίνει, και τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία. «Τα εμβόλια ήδη έχουν προστατεύσει από χιλιάδες θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, είπε ότι η μάσκα δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται η χρήση της, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ιδίως της μετάλλαξης Δέλτα.
Ισχυρή σύσταση για self test στις μετακινήσεις
Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί υποχρεωτικό rapid test για την επιστροφή από τα νησιά.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διευκρίνισε πως στην επιτροπή ειδικών έγινε συζήτηση σχετικά με τις επιστροφές από τα νησιά με χρήση αρνητικού rapid test, ωστόσο εξήγησε ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση σχετικά με τη δυνατότητα testing στα νησιά.
Είπε, επίσης ότι αναμένονται επιμέρους ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία και την κυβερνητική εκπρόσωπο.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.
Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
– Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
– Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.
«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:
Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.
Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Μόνο ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των rapid test
Παράλληλα, οι ΚΟΜΥ Ιωαννίνων με γραπτή ανακοίνωση ενημερώνουν τους πολίτες ότι πλέον δεν αποστέλλονται μηνύματα από τα rapid test που διενεργούνται.
Οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν το αποτέλεσμα μέσω του gov.gr στο πεδίο Υγεία και Πρόνοια με τους κωδικούς taxisnet το ίδιο βράδυ μετά το test τους.
Όσοι χρειάζεται να ταξιδέψουν θα πρέπει εγκαίρως να έχουν προβλέψει για τον έλεγχο γιατί το rapid test έχει ισχύ 48 ωρών και τελευταία στιγμή δεν είναι εφικτό να αποσταλεί βεβαίωση.
Σύντομα οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» γνωστοποίησε νωρίτερα χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν οι επικείμενες ανακοινώσεις, η κ. Πελώνη συνέστησε «λίγη υπομονή» έως την επόμενη εβδομάδα.
Αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό περί διαχωρισμού σε αμιγείς και μεικτούς χώρους σε ό,τι αφορά στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν όλα τα επίκαιρα δεδομένα και αναλόγως θα γίνουν ανακοινώσεις».
Επανέλαβε πως η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και παρότρυνε εκ νέου για εμβολιασμό όλους όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο. «Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, άνθρωποι επιρροής, τοπικοί και επίσημοι φορείς να πείσουν τους δύσπιστους για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Τα στοιχεία υπέρ του εμβολίου είναι συντριπτικά. Το εμβόλιο είναι το όπλο μας απέναντι στη μετάλλαξη, είναι και το όπλο μας για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, πρέπει να πάμε παρακάτω» είπε.
Από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τους 15-17
Ακόμη, τη λειτουργία της πλατφόρμας για ραντεβού εθελοντικών εμβολιασμών εφήβων ηλικίας 15-17 ετών από τη ερχόμενη εβδομάδα, μετά και τη θετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προανήγγειλε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η Αριστοτελία Πελώνη ενημέρωσε πως τη Δευτέρα, στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, θα δοθούν οδηγίες σχετικά με το πώς θα κλείνονται αυτά τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η απαραίτητη συναίνεση γονέων ή κηδεμόνων των εφήβων.
Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των πολιτών που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα, το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών.
Ενδεικτικό είναι, συμπλήρωσε, το γεγονός πως περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται, όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις, από χώρους διασκέδασης, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν ως πιθανή πηγή έκθεσης τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη μέρα. Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και σε κάθε περίπτωση σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.
«Μόνη λύση παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας κι αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος» τόνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν», προέτρεψε.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε, «για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.
Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης. Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική» είπε η κ. Πελώνη.
Ενδεχόμενο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων μόνο για εμβολιασμένους
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας αναμένεται να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας. Ένα από τα μέτρα που φαίνεται να έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι να λειτουργήσουν εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων της διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως covid-free , αποκλειστικά δηλαδή με εμβολιασμένους.
Εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από την επιτροπή των ειδικών, η κυβέρνηση πρόκειται να την εφαρμόσει, υπογράμμισε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε επίσης για αυστηρές ποινές και λουκέτο σε επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων προβούν σε «πονηριές» με τους μικτούς χώρους.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως η ακριβής απόφαση είναι ότι μπορούμε να μην την φοράμε όπου δεν υπάρχει συνωστισμός και τόνισε πως τίποτα δεν αποφασίζεται εάν δεν υπάρξει υπόδειξη των ειδικών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ