Με την λέξη “κοροϊδία” αναφέρει το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση “μονιμοποιείται το μνημονιακό μέτρο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να διευκολύνεται η μόνιμη συμπίεση συνολικά των αποδοχών κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι από το 2028 ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται κάθε χρόνο μέσω ενός μαθηματικού τύπου που όμως πρακτικά – είτε μέσω του τύπου, είτε μέσω των πολλών εξαιρέσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο – πάλι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα συναποφασίζουν τον ονομαστικό κατώτερο μισθό”.
Το εργατικό κέντρο επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι για να γίνει η οποιαδήποτε αύξηση – αναπροσαρμογή θα λαμβάνεται υπόψιν η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. “Όμως οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει οι αμοιβές μας να βρίσκονται κάτω από τη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας” σημειώνει.
Το βασικό, σύμφωνα με το ΕΚΙ, είναι ότι νομιμοποιείται η μείωση του κατώτερου μισθού, βάζοντας μάλιστα και “έναν πάτο στο βαρέλι” με τον εξής τρόπο: «αν η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση, ή αν υπάρχει σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή αν υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, ή αν υπάρχει σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, ή αν η αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις (..) και υπάρχει απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού, ή αν υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ή αν δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις.» Πρακτικά σημαίνει ότι αν υπάρξει μια κατάσταση όπως με την καπιταλιστική κρίση του 2009- 2015 η κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να μειώσει τον κατώτερο μισθό έως 60% του διάμεσου, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα να πάει τον ονομαστικό, μεικτό, κατώτερο μισθό λίγο πάνω από 600€. Είναι τόσο προκλητικός ο νόμος που με την περιβόητη διατύπωση για “εξίσωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα”… ανοίγει το δρόμο να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα!
Επίσης, υπογραμμίζει πως αντί για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει ψίχουλα και για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
Ωστόσο, το ΕΚΙ απαντά… αγωνιστικά απέναντι “σε αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα, να το αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση”. Η κινητοποίηση της απεργίας στις 20 Νοέμβρη δίνει την ώθηση στο ΕΚΙ να κλιμακώσει τον αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς διεκδικώντας:
· Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα.
· Να αποκατασταθούν οι διαδικασίες των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό. Τώρα κατώτερος μισθός στα 950€
· Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. Να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης κ.ο.κ.
· Να ξεπαγώσουν οι τριετίες που με το “έτσι θέλω” έχουν διαγράψει τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως 2023.