Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας, που συχνά σημαδεύει βαθύτερα τους νοσούντες από ότι οι ίδιες οι ασθένειες, έχει αρχίσει να υποχωρεί, διευκολύνοντας τη ζωή των ασθενών και το έργο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Αυτό προέκυψε από χθεσινές δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας στην Ήπειρο Βάιου Περιτογιάννη, με ενδιαφέρον στοιχείο πως το στίγμα στις μικρές κοινωνίες της επαρχίας είναι μικρότερο από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η υποχώρηση του στίγματος έρχεται ως αποτέλεσμα της αποασυλοποίησης, με το υποχρεωτικό «λουκέτο» στα ψυχιατρεία της χώρας εδώ και περίπου 15 χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην κοινωνική ενσωμάτωση των ψυχικά ασθενών και της αποδοχής τους στην κοινωνία και δη, την τοπική.
«Προφανώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έχει παίξει ρόλο η παρέμβαση των δομών όπως της ΕΠΡΟΨΥΗ στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, η παρουσία της και η διαμόρφωση της αντίληψης, ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν», σημείωσε ο κ. Περιτογιάννης.
Μία από τις βασικές παραμέτρους που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στο παραπάνω φαινόμενο είναι και ότι η νέα γενιά ασθενών που παρακολουθούνται από τις δομές δεν έχει εμπειρίες ασυλικού τύπου.
«Είναι μια διαφορετική γενιά, αφού δεν έχουμε ασθενείς που έχουν περάσει χρόνια στα ψυχιατρεία, αλλά ασθενείς που ζούσαν και ζουν ανάμεσά μας, που τους γνωρίζουν οι συμπολίτες και αυτό φαίνεται να βοηθά σημαντικά».
Το έργο της Κινητής Μονάδας
Η ΕΠΡΟΨΥΗ από το 2007 λειτουργεί την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, με εξειδίκευση σε χρόνια και σοβαρά περιστατικά ψυχωσικών ασθενών ή διπολικών.
Επίσης μπορεί να φαίνεται περίεργο, ωστόσο το 60% των περιστατικών που παρακολουθεί η Κινητή Μονάδα αφορά ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους στη Μονάδα ή με τη βοήθεια των οικογενειών τους.
«Προφανώς δε μιλάμε για περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σημαντικό το ότι έρχονται αυτοβούλως», σημείωσε ο κ. Περιτογιάννης.
Η ΕΠΡΟΨΥΗ παρακολουθεί σε Γιάννενα και Θεσπρωτία περίπου 300 ασθενείς, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει πως εκείνοι που δεν απολαμβάνουν κάποιας στήριξης η θεραπείας είναι πολλοί περισσότεροι.
«Προφανώς είναι περισσότεροι που ή δε θέλουν ή δεν τους έχουμε εμείς προσεγγίσει, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που για την αποφυγή του στίγματος δεν έρχονται σε μας, αλλά απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.