Τέσσερις ιδρυματικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ και άλλες 7 προτάσεις μέσω συνεργασιών μελών ΔΕΠ, με άλλα 13 εκ. ευρώ, είναι το αποτέλεσμα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ στα πλαίσια του έργου «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας».
Ο Πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις φανερά ικανοποιημένοι για αυτή την μεγάλη επιτυχία του Ιδρύματος αναφέρθηκαν σε όλα όσα αναμένεται να προσφέρει αυτή η εξέλιξη τόσο στις δράσεις του Ιδρύματος όσο και στην δημιουργία 154 νέων θέσεων εργασίας κυρίως για επιστημονικό προσωπικό.
Ουσιαστικά, όλοι πρόταξαν όχι μόνο την ένταξη του Πανεπιστημίου αλλά και την δημιουργία μιας διαφορετικής κουλτούρας συνεργασιών για την προώθηση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο, σε κατεύθυνση που συγκλίνει με το υπό ίδρυση Κέντρο Έρευνας του Πανεπιστημίου και τα Ινστιτούτα.
Ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποίηση καθώς από το σύνολο των προτάσεων οι τέσσερις είναι απόφαση της Συγκλήτου και συγκλίνουν όπως είπε και με τους πυλώνες της έξυπνης εξειδίκευσης, του αγροδιατροφικού τομέα, του περιβάλλοντος, της υγείας, των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών τεχνολογιών, του πολιτισμού και του τουρισμού: πυλώνες που είχε θέσει και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα ίδια συναισθήματα χαράς και βαθιάς ικανοποίησης για τις προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους τομείς ανέδειξαν και οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Σπύρος Γεωργάτος και Σταύρος Νικολόπουλος.
Ο κ. Γεωργάτος που απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων καθώς είναι και ο υπεύθυνος για την Έρευνα, υποστήριξε ότι για πρώτη φορά μέλη ΔΕΠ από διαφορετικά τμήματα συνεργάστηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα προτάσεις πολύ υψηλού επιπέδου που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτούνται.
Όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές το Πανεπιστήμιο εκτός από τον εξοπλισμό που θα προμηθευτεί θα εντάξει, και αυτό είναι από τα σημαντικότερα, 154 νέους εργαζόμενους στο δυναμικό του.
«84 μέλη ΔΕΠ συμβάλλουν στην προσπάθεια με τις 4 ιδρυματικές προτάσεις, σε μια γιγαντιαία συνεργασία για τις επιστήμες της υγείας, τις θετικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές σπουδές και άλλες επιστήμες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάτος υπογραμμίζοντας ότι η προτάσεις «χτίζουν ικανότητα».
O αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος έδωσε δημόσια τα εύσημα στον κ. Γεωργάτο και αντίστοιχα έπραξε και ο Μηνάς Πασχόπουλος.
Αναφορικά με την δική του πρόταση είπε ότι αφορά στην υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων. Από το πρότζεκτ αναμένεται να προκύψουν δράσεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες τεχνολογιών ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η επιτυχία δεν ήλθε τυχαία».
Αναφορικά με τις δυο άλλες προτάσεις που χρηματοδοτούνται: η τρίτη έχει τίτλο Κέντρο Έρευνας Ποιοτικής Ανάλυσης Φυσικής και Υλικών και η τέταρτη «Ανάπτυξη υποδομών για σχεδιασμό, παραγωγή και ανάδειξη χαρακτηριστικών ποιότητας και ασφάλειας αγροδιατροφικών προϊόντων».
Ερωτηθείς για το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας είπε πως βρίσκεται «στη φάση στησίματος» και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει στους χώρους του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου το πρώτο Ινστιτούτο της Ιατρικής.
Τέλος αναφορικά με την πρόληψη μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ο κ. Αλμπάνης είπε ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατανέμονται 16 θέσεις μελών ΔΕΠ και εκκρεμούν και άλλες καθώς είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων.
328.822 ευρώ για εξοπλισμό από την Περιφέρεια
Τη σύμφωνη γνώμη της εξέφρασε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου για τα τεύχη διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του Εξοπλισμού Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού 328.822 ευρώ. Η πράξη αφορά προμήθεια εξοπλισμού για εργαστήρια των εξής τμημάτων: Ιατρική, ΦΠΨ, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Χημείας, Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ