Μετά από ένα διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών πραγματοποιήθηκε δια ζώσης η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
Μετά από ένα διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών πραγματοποιήθηκε δια ζώσης η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, μέσα από την οποία τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λάβουν απαντήσεις έστω σε θεωρητικό σκέλος και με αντίστοιχο περιεχόμενο.
Το τελευταίο διάστημα, οι συνεδριάσεις γινόταν διά περιφοράς και μέσω τηλεδιασκέψεων, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα μέλη της αντιπολίτευσης σε βάρος της πλειοψηφίας και προσωπικά του προέδρου κ. Χρυσοστόμου. Έτσι, στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση μετά από καιρό, η αντιπολίτευση αφού στηλίτευσε μέσω του κ. Γκίκα τη στάση αυτή, εξέφρασε την ευχή και ελπίδα να μη χρειαστεί να γίνει ξανά κάτι ανάλογο, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές στα χρονικά να συζητείται και να εγκρίνεται ο ισολογισμός σε συνεδρίαση διά περιφοράς.
Ο πρόεδρος κ. Χρυσοστόμου απάντησε λέγοντας ότι στις διά ζώσης συνεδριάσεις, η συμμετοχή των μελών και της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης είναι μικρή και πολλές φορές οι συνεδριάσεις δε γίνονται λόγω έλλειψης απαρτίας.
Πέραμα και πανεπιστήμιο στο επίκεντρο
Τα ακόμη πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα όμως ήρθαν αμέσως μετά με την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» κ. Γκίκα που επανέφερε δύο ζητήματα που πρώτος είχε θέσει στο παρελθόν, χωρίς όμως ούτε η προηγούμενη διοίκηση, ούτε και η σημερινή, να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.
Πρόκειται αντίστοιχα για το λουκέτο στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Πέραμα και κυρίως για την απομείωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ζητήματα που όπως είπε, απειλούν την τοπική οικονομία και θα έπρεπε το Επιμελητήριο να έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό, σχετικές πρωτοβουλίες.
«Παρότι και τα δύο θέματα τα είχα θέσει πριν πολύ καιρό, ούτε με το ζήτημα του στρατοπέδου ασχοληθήκατε, ούτε πολύ περισσότερο με το θέμα του Πανεπιστημίου. Θα έπρεπε το λιγότερο, να αναλάβετε πρωτοβουλίες για να συναντηθούμε με την διοίκηση του Πανεπιστημίου ώστε να δούμε πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γκίκας.
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να γίνει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.
POS και διασύνδεση ταμειακών
Κριτική άσκησε και ο Γιάννης Μήτσης στο ίδιο πλαίσιο, για τη στάση και την ελάχιστη έως ανύπαρκτη ανταπόκριση του Επιμελητηρίου σε μείζονα ζητήματα που αφορούν τα μέλη του, για να σημειώσει πως δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη ασχολία με το τεράστιο ζήτημα της προμήθειας των POS και της διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές, με την προθεσμία που έχει δώσει το υπ. Οικονομικών να περαιώνεται στο τέλος του μήνα. «Σε συνδυασμό με την ακρίβεια που καλπάζει, τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, τις αυξήσεις των διοδίων και τόσα άλλα, διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διοίκηση δεν κάνει το παραμικρό. Συνυπογράψαμε με τον κ. Γκίκα μία επιστολή με την οποία ζητούμε να παραταθεί η περίοδος για την προμήθεια των POSως το τέλος του έτους, αλλά η διοίκηση δεν ασχολείται ούτε με αυτό», ανέφερε.
Αντιπαράθεση υπήρξε επίσης και για την εξαιρετικά μικρή συμμετοχή μελών του Επιμελητηρίου στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας με τον κ. Χρυσοστόμου να επικρίνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που απουσίασαν, και τον κ. Γκίκα να επισημαίνει πως η απουσία των μελών του Επιμελητηρίου, καταδεικνύει την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει ο φορέας με ευθύνη της διοίκησής του.
Στο τραπέζι και οι οφειλές του BIC
Στη συνεδρίαση της διοικούσας στο μεταξύ επανήλθε και το θέμα των οφειλών που δημιούργησε το BIC Ηπείρου, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε το 1996 και λειτούργησε τα πρώτα χρόνια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με χρηματοδότηση των μελών του που ήταν φορείς της αυτοδιοίκησης, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ηπείρου, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από το 2013 όμως που άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του BIC, μέχρι και σήμερα, μία δεκαετία και πλέον δεν έχει βρεθεί λύση με τον τρόπο και η διαδικασία με την οποία θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που εκκαθαρίστηκαν ως οφειλές του BIC προς τα μέλη του. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου μετά την ενημέρωση που έγινε από τον διευθυντή κ. Δασκαλόπουλο, το συνολικό χρέος ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, χωρίς τους τόκους και τις προσαυξήσεις. Στις εκκρεμότητες επίσης της διαδικασίας είναι και ότι η Περιφέρεια Ηπείρου υπήρξε διάδοχος της διορισμένης Περιφέρειας, χωρίς όμως να έχει την υποχρέωση να αναλάβει και τις υποχρεώσεις που είχε εκείνη, ζητώντας πλέον τις οφειλές αυτές να τις αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναλάβει την ευθύνη, τότε το ποσό της οφειλής θα πρέπει να επιμεριστεί σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του BIC Ηπείρου.