Σχεδόν τις 400.000 αναμένεται να φτάσει το 2050 στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με κάποιας μορφής άνοια, στοιχείο και εκτίμηση που θα πρέπει να κινητοποιήσει και τα αντανακλαστικά της Πολιτείας αλλά και των υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με μία δύσκολη κατάσταση. Ήδη σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται πως ο αριθμός των ατόμων με κάποιας μορφής άνοια, φτάνει τις 250.000 με ένα ποσοστό μεταξύ 5-10% να είναι στην ηλικία των 65 ετών.
Ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται κάθε επόμενη πενταετία και όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Σοφία Μαρκούλα, σε αυτά τα εφιαλτικά νούμερα θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τους αριθμούς των φροντιστών που συνήθως είναι μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, τα οποία επιβαρύνονται με μία ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική διαδικασία σε καθημερινό επίπεδο που είναι η φροντίδα των ασθενών. Τα παραπάνω στοιχεία μαζί με την επιτακτική αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών υγείας σε εθνικό επίπεδο επισημάνθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν από κοινού το απόγευμα της Τετάρτης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο δήμος Ιωαννιτών και η Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΙ με τίτλο «Υγιής και ενεργός γήρανση – Είναι επιλογή μου». Μία εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία που προέκυψαν από την υλοποίηση μίας πρωτότυπης έρευνας – καταγραφής δεδομένων που προέκυψαν με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών και του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας που λειτουργεί στο 2ο ΚΑΠΗ και της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ.
Σχεδόν 600 άτομα συμμετείχαν στα τεστ ανίχνευσης της άνοιας και των διαφόρων μορφών της και όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσα από αυτά διαπιστώθηκε, ότι επτά στους δέκα είχαν κάποιας μορφής άνοια και το κυριότερο, δεν είχαν ποτέ εξεταστεί από ιατρό και φυσικά δεν ελάμβαναν καμία ιατρική παρακολούθηση.
Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων του δήμου Ιωαννιτών, του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας και της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα επεκταθεί η διενέργεια των τεστ ανίχνευσης των επιπέδων μνήμης των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών όχι μόνο στα μέλη των ΚΑΠΗ αλλά και στα μη μέλη αυτών.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαργ. Γκογκάκη.