Έργα ενεργειακής αναβάθμισης για κτίρια Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στην Ήπειρο.
Για την ενημερωτική δράση γύρω από τα έργα και τις δράσεις του Προγράμματος βρέθηκε στα Ιωάννινα την Πέμπτη ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και η Ειδική Γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα.
Σήμερα, υλοποιούνται στην Ήπειρο 19 έργα, προϋπολογισμού 76 εκ. ευρώ με την στόχευση του υπ. Οικονομίας να είναι, στο τέλος του έτους τα υπό εξέλιξη έργα να φτάνουν τα 160 εκ. ευρώ.
Έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι ενδεικτικά η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης Αστικών Στέρεων Αποβλήτων της Περιφέρειας, η αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά και Πρέβεζας, έργα αξιοποίησης του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής σε δήμους όπως των Δυτικών Τζουμέρκων, του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο «Δημ. Χατζής», ο Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης εξήγγειλε την επόμενη Πρόσκληση του προγράμματος και τους στόχους για την αμέσως επόμενη περίοδο.
Ουσιαστικά, το υπουργείο κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης έργων και δράσεων για τη βελτίωση των υποδομών και ο δεύτερος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε στη νέα πρόσκληση που θα «βγει στον αέρα» το αμέσως επόμενο διάστημα και η οποία θα αφορά τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών.
Παράλληλα όμως ανακοίνωσε δύο νέες προσκλήσεις, την εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας και την εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ.
«Αυτό που θέλουμε, είναι να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές λογικές της χρηματοδότησης των πάντων, χωρίς να υπάρχει ένας σχεδιασμός. Αυτό που αποτελεί προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και επιχειρήσεων που απασχολούν επιστημονικό προσωπικό», ανέφερε στη δήλωσή του.
Έργα με οικολογικό αντίκτυπο
Η Ειδική Γραμματέας Ευγενία Φωτονιάτα, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, ως ιδιαίτερα σημαντικό στόχο καθώς και στα επιμέρους τεχνικά στοιχεία του Ε.Π.
«Πηγαίνουμε πλέον σε έργα καθαρών αστικών μεταφορών, όπως το Μετρό, στην ολοκλήρωση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην ολοκλήρωση έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων και στην ενεργοποίηση πόρων ενέργειας είτε μέσω της εξοικονόμησης, είτε μέσω των ανανεώσιμων πηγών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού της ΔΕΥΑΙ, έργο προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί όπως είπε οι διαδικασίες και ο δήμος και η ΔΕΥΑΙ αναλαμβάνουν πλέον να «τρέξουν» προκειμένου να το υλοποιήσουν.
Μεγάλη ανταπόκριση για τα open malls
Καταλήγοντας στη δήλωσή της η κα. Φωτονιάτα αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία για την υποβολή προτάσεων για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου (open mall).
Μεταξύ των προτάσεων και τρεις από την Ήπειρο από τους δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων και Πρέβεζας.
Το πρόγραμμα όμως είναι ανταγωνιστικό και ως εκ τούτου εκ των προτέρων είναι σαφές ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι προτάσεις.
«Υπήρχε μεγάλη απήχηση στην πρόσκληση και είναι θετικό ότι ενεργοποιήθηκαν από κοινού φορείς της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, όμως εάν έχουμε προτάσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, έχουμε δεσμευθεί ότι θα βρούμε τους πόρους για να καλύψουμε όλες τις προτάσεις», σημείωσε η κα. Φωτονιάτα.