Η Πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου ρωτήθηκε για το θέμα αυτό καλώντας όλους όσοι έχουν θέματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
Προβλήματα σε όλους, αλλά κυρίως σε ανθρώπους που έχουν θέμα με το αναπνευστικό προκαλεί για ακόμη μια φορά η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει τις τελευταίες εβδομάδες, ολόκληρη τη χώρα και την περιοχή μας.
Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων σύμφωνα και με ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).
Η Πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου ρωτήθηκε για το θέμα αυτό καλώντας όλους όσοι έχουν θέματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φορούν μάσκα όταν πρέπει να βγουν έξω από τον ιδιωτικό τους χώρο και να απευθύνονται στον γιατρό τους προκειμένου να λαμβάνουν κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
«….Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα ιατρεία», τονίζει η κα Λάζου σημειώνοντας ότι απαιτείται προσοχή.
«Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα ιατρό τους, να μείνουν όσο μπορούν μακριά από τις μετακινήσεις και φυσικά όταν κρίνεται απαραίτητο να φορέσουν και προστατευτική μάσκα», υπογραμμίζει η γιατρός.
Μερικές συμβουλές της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία είναι:
- Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
- Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
- Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
- Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
- Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
- Αλλεργίες και ερεθισμός. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.
Καρδιαγγειακές επιδράσεις. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ