Με πετροπόλεμο και προσαγωγές έγινε η άφιξη των 82 προσφύγων που έφτασαν αργά το μεσημέρι της Τρίτης, στο Camp του Κατσικά Ιωαννίνων από την Μόρια της Λέσβου.
Μια μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης αλλά και των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, έφτασαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου οι πρώτοι πρόσφυγες ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα ακολουθήσουν και άλλες αφίξεις προσφύγων στις υπάρχουσες δομές της Ηπείρου.
Από τη μια το μεσημέρι πολύ πριν φτάσουν τα τρία λεωφορεία στον Κατσικά, επικρατούσε ένταση καθώς οι πρόσφυγες του Camp δεν ήθελαν να δεχτούν τους νέους ενοίκους στην υπάρχουσα δομή που ήδη φιλοξενεί 960 πρόσφυγες σε κοντέινερ. Οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες και τον περιορισμένο αριθμό κοντέινερ ήταν έντονες και η ένταση δεν άργησε να δημιουργηθεί. Πολλοί είχαν μπει μπροστά στην είσοδο του Κέντρου ώστε να αποτρέψουν την έλευση άλλων προσφύγων.
Μια διμοιρία των ΜΑΤ έφτασε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και μετά από μια σύντομη επιχείρηση και ρίψη χημικών μπήκε στον χώρο του Κέντρου ώστε να καταστεί εφικτή η ασφαλής είσοδος των προσφύγων που έφταναν από την Μόρια στα Γιάννενα.
Οι αστυνομικοί πριν προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια επιχείρησαν να μιλήσουν με τους πρόσφυγες του Κέντρου που όμως ήταν ανένδοτοι ισχυριζόμενοι ότι το Κέντρο δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από πλευράς των αστυνομικών, οι πρόσφυγες παρέμειναν αμετάπειστοι και αρνήθηκαν να μετακινηθούν από την είσοδο του Camp.
Οι φωνές και οι διαπληκτισμοί -ακόμη και μεταξύ των προσφύγων του Κέντρου, ήταν έντονοι και έτσι αποφασίστηκε να γίνει επιχείρηση για να εκκενωθεί η είσοδος και να μπορέσουν να κατεβάσουν τον κόσμο από τα λεωφορεία. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και προσαγωγές.
Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι κατέβηκαν από τα λεωφορεία τα γυναικόπαιδα και μπήκαν με την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Κέντρου για να γίνει η καταμέτρηση και η εγκατάστασή τους στα κοντέινερ που υπάρχουν εκεί.
Οι θάνατοι στη Μεσόγειο ξεπέρασαν τους 1.000
Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, έκτη χρονιά στη σειρά κατά την οποία ξεπερνιέται ένα «θλιβερό ορόσημο», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Η UNHCR καλεί επειγόντως να αυξηθούν οι δυνατότητες έρευνας και διάσωσης, κάτι που περιλαμβάνει την επανάληψη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από σκάφη των χωρών μελών της ΕΕ, και να αναγνωρισθεί ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν τα σκάφη των ΜΚΟ στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα», ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος της UNHCR Τσάρλι Γιάξλεϊ.
Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου από το 2014, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ