Τη σύσταση Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα στην οποία θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί μέσω των τριτοβάθμιων κλαδικών τους οργανώσεων ζητά ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Στην επιστολή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εκπροσώπηση στην Διεπαγγελματική οργάνωση της φέτας και τις αμφιβολίες της για το αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα.
«Όπως είναι γνωστό η φέτα είναι ένα περιζήτητο προϊόν το οποίο εισφέρει πάνω από ένα 1 δις έσοδα στην Εθνική μας οικονομία και παράλληλα αποτελεί πρεσβευτή των ελληνικών εξαγωγών στον κλάδο της οποίας απασχολούνται πάνω από 300.000 αγρότες – κτηνοτρόφοι.
Γι’ αυτό ήλθε η ώρα, η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του παρατηρητή ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο τριετές σήριαλ με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας, στην οποία απαραίτητα θα πρέπει να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί μέσω των τριτοβάθμιων κλαδικών τους οργανώσεων.
Διότι μόνον έτσι θα μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη παραγωγή της φέτας και θα τηρηθούν οι κανόνες οι οποίοι προσδίδουν στην φέτα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και για τον χαρακτηρισμό της ως ΠΟΠ προϊόν ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα από την Διεπαγγελματική οργάνωση η οποία έχει σαν στόχο την προστασία και προβολή του προϊόντος στο εξωτερικό όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με ΠΟΠ προϊόντα», σημειώνεται.
Όπως προειδοποιεί η «Ένωση Αγροτών»: «Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και εμπορική ταυτότητα του παγκόσμιου αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με τεράστιο αντίκτυπο στην Ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει αγώνα επιβίωσης. Ειδικότερα για τον Νομό μας παράγεται η πιο ποιοτική φέτα και ο οποίος πρώτος εξήγαγε αυτή, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της, την απασχόληση αλλά και για την παραγωγή, δεδομένου του ότι η αιγοπροβατροτροφία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας», και ζητά να λυθεί το πρόβλημα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών» Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης τόνισε, ότι η επανακατάθεση του φακέλου από βιομηχανίες της Θεσσαλίας και τον ΣΕΒΓΑΠ, αποτελεί «πραξικόπημα» σε βάρος της κοινής προσπάθειας και όσων είχαν συμφωνηθεί από το 2017 και έφτασαν μέχρι και πριν τις εκλογές.
«Δεν είναι δυνατό να δεχθεί κανείς και ελπίζουμε, ότι και το υπουργείο θα αντιληφθεί τι πάει να γίνει, να προχωρήσει η σύσταση της Διεπαγγελματικής με τη συμμετοχή εκείνων, που έχουν ευθύνη για την κατρακύλα των τιμών και την υποβάθμιση του προϊόντος, αφήνοντας εκτός τις κεντρικές οργανώσεις των παραγωγών και κτηνοτρόφων», τόνισε με έμφαση ο κ. Μπαλτογιάνης.
«Ναι μεν αλλά» για τις αλλαγές στους συνεταιρισμούς
Η δυνατότητα που θα δίνεται πλέον στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να διαμορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας τους, ως ιδιωτικές επιχειρήσεις με πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, που δε θα αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα του συνεταιρισμού, είναι μία από τις βασικές αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%.
Ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού, μειώνεται σε 10, από 20 που είναι σήμερα, ενώ σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός.
Απέναντι σε αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις, τις προτάσεις και τις ενστάσεις που τυχόν έχουν, με το κλίμα, σε γενικότερο επίπεδο, να χαρακτηρίζεται μάλλον θετικό.
Υπάρχουν ωστόσο, συγκεκριμένες παράμετροι και προβλέψεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, που δημιουργούν προβληματισμό και προκαλούν αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, να αναφέρεται στις κυριότερες από αυτές.
Όπως είπε σε δηλώσεις του στο ITV, ο κ. Μπαλτογιάννης, και η σημερινή πολιτική ηγεσία προσπαθεί να ακολουθήσει ό,τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να παρέμβει δηλαδή στη λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων.
«Η βασική μας ένσταση είναι, ότι δε δίνει το δικαίωμα σύστασης και λειτουργίας κλαδικών συνεταιρισμών, οι οποίοι να μπορούν να προσδώσουν τα τοπικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και να κινηθούν σε όλα τα στάδια από την παραγωγή, την τυποποίηση κα την εμπορία. Επίσης, αφαιρεί τη δυνατότητα σύστασης τριτοβάθμιας οργάνωσης, στα πρότυπα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία θα αναλάβει το ρόλο του συντονισμού, της ενημέρωσης και της βοήθειας και τεχνικής υποστήριξης στους συνεταιρισμούς», σημείωσε ο κ. Μπαλτογιάννης.
Η «Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων» θα αποστείλει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη το πλήρες κείμενο των θέσεων, προτάσεων και παρατηρήσεων, επί του νομοσχεδίου.