Σήμερα, Τετάρτη, 31η Μαΐου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Σήμερα, Τετάρτη, 31η Μαΐου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ.) ώστε να δώσει έμφαση στους κινδύνους που διατρέχει η υγεία και ο πλανήτης μας από την καλλιέργεια και τη χρήση του καπνού, αλλά και να προτείνει αποτελεσματικές πολιτικές για τον έλεγχο και τον περιορισμό του.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», που παρέχει σταθερά δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, με στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει έναν τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις και μη λειτουργικές συμπεριφορές, θα βρίσκονται στον πεζόδρομο Μάρκου Μπότσαρη, έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη 31 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, και θα ενημερώνουν το κοινό για τους κινδύνους του καπνίσματος και για τα πλεονεκτήματα μιας ζωής χωρίς τσιγάρο.
Φέτος, ο Π.Ο.Υ επικεντρώνεται στις επιβλαβείς επιπτώσεις της καλλιέργειας καπνού για τη συνολική υγεία του πλανήτη σε συνδυασμό με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ως εκ τούτου, θέλει να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να διακόψουν τις επιδοτήσεις για την καλλιέργεια καπνού και να υποστηρίξουν τους αγρότες σε πιο βιώσιμες καλλιέργειες, οι οποίες θα βελτιώσουν τα επισιτιστικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνήθεια του καπνίσματος παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες και ο καπνιστής θεωρείται ασθενής που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση και υποστήριξη.
Εντούτοις, όπως αναφέρει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, συνεχίζεται η βελτίωση σε όλους τους δείκτες καπνίσματος τσιγάρων στους εφήβους, καθώς λιγότεροι έφηβοι στην Ελλάδα ξεκινούν σήμερα το κάπνισμα τσιγάρου από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν, για την οποία υπάρχουν δεδομένα. Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί σημαντικά. Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταδεικνύοντας ότι, μολονότι απευθύνεται στους ενήλικες ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, το προϊόν αυτό έχει πετύχει να διεισδύσει και μεταξύ των εφήβων, ανεξάρτητα με το εάν αυτοί καπνίζουν ή όχι παραδοσιακά τσιγάρα.
Τι λένε οι αριθμοί
Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ο καπνός σκοτώνει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια αυτών των θανάτων είναι αποτέλεσμα της άμεσης κατανάλωσης, ενώ περίπου 890.000 είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης μη καπνιστών στο παθητικό – δευτερογενές κάπνισμα.
Η κατανάλωση καπνού είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου στην υγεία και η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην Ε.Ε., υπεύθυνη για σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μια χρόνια νόσος, η λήψη οργανωμένης βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι επομένως αξιοσημείωτο να γνωρίζετε πως η διακοπή του καπνίσματος, που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας έχει 40-60% αποτελεσματικότητα, ενώ ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του τα καταφέρνει μόνο σε ποσοστό 3-5%.