Ένωση Ξενοδόχων: Στόχος η σύσταση μίας διακρατικής προστατευόμενης περιοχής
Την ιδέα της δημιουργίας ενός παγκοσμίως διακριτού – διακρατικού brand για τον ποταμό Αώο προωθεί η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων σε συνεργασία με φορείς εντός και εκτός Ελλάδας με σκοπό να προστατευθεί το τελευταίο «άγριο» ποτάμι της Ευρώπης, αλλά και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές του προς όφελος της ανάπτυξης των περιοχών.
Σημειώνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα διεθνές κίνημα υποστήριξης και προάσπισης του Αώου από κάθε σχέδιο ή πρόταση θα μπορούσε να επηρεάσει τη ροή του, επομένως και το οικοσύστημα, ενώ στις αρχές Μαρτίου, ο διεθνούς φήμης ηθοποιός του Χόλιγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε απευθύνει έκκληση στην Αλβανία, να κινηθεί ανάλογα ώστε να μην επιτρέψει την εφαρμογή σχεδίων, που προβλέπουν την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων κατά μήκος της ροής του.
Παράλληλα, η Ένωση Ξενοδόχων συμμετείχε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη παρουσίασης της μελέτης με αντικείμενο την προστασία της περιοχής του ποταμού Αώου/Vjosa από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (IUCN).
Σύμφωνα με την IUCN, η κοιλάδα του ποταμού Αώου/Vjosa περιλαμβάνεται στον κατάλογο του προσχεδίου της απόφασης έγκρισης των προστατευόμενων περιοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και Wild River National Park».
Η συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκει να συμβάλλει στην τελική απόφαση της κυβέρνησης της Αλβανίας για το επίπεδο προστασίας της περιοχής του Αώου, η οποία θα ληφθεί μέσω διαδικασίας που συντονίζεται από το αλβανικό υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και την Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).
Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχε η ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ένωση Ξενοδόχων, ο δήμος Κόνιτσας και οι περιβαλλοντικές εταιρίες «Ήπειρος Περιβαλλοντική» και «Medina».
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Τάσσιος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων, που εκπροσώπησε την Ένωση στις εργασίες, οι προτάσεις αποσκοπούν στη δημιουργία κοινού brand, στη σύσταση μίας διακρατικής προστατευόμενης περιοχής, καθώς και στη σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) με τις χρήσεις γης από την αλβανική πλευρά. Επίσης, πρότεινε την οργάνωση του οικοτουρισμού στην περιοχή.
Για τον σχεδιασμό αυτό, η Ένωση Ξενοδόχων ενημέρωσε την Αναπτυξιακή Εταιρεία της περιφέρειας Ηπείρου «Ήπειρος ΑΕ» και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμο Κόνιτσας και την πρεσβεία μας στα Τίρανα. Η «Ήπειρος ΑΕ» έχει συντάξει από το 2009 την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την καινούργια προστατευόμενη περιοχή με τον τίτλο «Γράμμος-Κόνιτσα-Πωγώνι», ενώ ο δήμος Κόνιτσας από το 2012 έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον δήμο Πρεμετής και από το 2014 είναι σε εφαρμογή το ΓΠΣ σε τμήμα αυτού, έκτασης 172.000 στρεμμάτων.
«Επειδή διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (IUCN) αλλά και από την αλβανική πλευρά να συνεργαστούν με την Ελλάδα, με την διαμεσολάβηση της πρεσβείας μας στα Τίρανα, για την προστασία και ανάδειξη του ποταμού Αώου σε διακρατικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι δημιουργούνται μοναδικές ευκαιρίες για τον νομό Ιωαννίνων για την απόκτηση ενός μοναδικού παγκοσμίως διακριτού – διακρατικού branding, την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος με την γείτονα χώρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.