Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό) ζήτησε επίμονα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους η οποία έγινε στους Δελφούς και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 17 Ιουλίου.
Η υπουργός επέμεινε επίσης και στην εφαρμογή για φέτος, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην απόφασή του.
Η υπουργός στηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επέμεινε στην ομιλία της προς τους πρυτάνεις στη θέση αυτή αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε θέματα κυρώσεων για όσους δεν εμβολιαστούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός φοιτητών και προσωπικού ώστε όλα τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν «πάση θυσία», τη διά ζώσης εκπαίδευση.
Άλλωστε και αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό στον υποχρεωτικό εμβολιασμό προαναγγέλλοντας ότι οι επόμενοι κλάδοι για τους οποίους θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου και με τον οποίο συμφώνησε και η πολιτική ηγεσία, σε κάθε πανεπιστημιούπολη θα λειτουργεί και από ένα εμβολιαστικό κέντρο, αποκλειστικά για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών του προσωπικού και των φοιτητών.
Αυτό, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνη σημαίνει, ότι στην Ήπειρο, θα λειτουργήσουν τέσσερα νέα εμβολιαστικά κέντρα, στις έδρες των ΠΕ, όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου ακόμη και στην Ηγουμενίτσα.
Μιλώντας στο ITV, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την προσεχή Πέμπτη θα κωδικοποιηθεί το τεχνικό σκέλος των λεπτομερειών του σχεδιασμού για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο, με κύριο γνώμονα την τήρηση δύο βασικών προϋποθέσεων.
«Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο εμβολιασμός όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ, προσωπικό και φοιτητές και η δεύτερη, η συχνή διενέργεια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα rapid test στην πανεπιστημιούπολη από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Ωστόσο εκείνο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει με το υπ. Παιδείας είναι ότι σε κάθε πανεπιστημιούπολη θα λειτουργήσει και ένα εμβολιαστικό κέντρο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε, ότι θα καλύψουμε τις μεγαλύτερες ανάγκες της κοινότητας του ιδρύματος από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο για αυτό», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Σύμφωνα με τη ζήτηση οι βάσεις
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου έγινε μεγάλη συζήτηση και για το θέμα της εφαρμογής της ΕΒΕ καθώς πολλοί πρυτάνεις εξέφρασαν την άποψη ότι όχι μόνο θα οδηγήσει χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ αλλά και στο κλείσιμο πολλών περιφερειακών τμημάτων, λόγω της απουσίας φοιτητών. Μέρος των πρυτάνεων χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή της ΕΒΕ πρόχειρη και βιαστική και τόνισαν στην κυρία Κεραμέως ότι του χρόνου θα επαναξιολογήσουν το ζήτημα ενώ ζήτησαν να υπάρξει «στήριξη» των νέων που δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ .
Ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο για σύγχυση που προκλήθηκε αδικαιολόγητα από την απόφαση της Συγκλήτου να μην ορίσει βάση εισαγωγής για όλα τα Τμήματα, μεταθέτοντας την ευθύνη στο υπ. Παιδείας που έθεσε τη βάση του 0,8. «Εκτιμώ, ότι στις σχολές όπου υπάρχει ζήτηση, δε θα επηρεαστούν τα Τμήματα, ίσως ούτε και σε εκείνες τις σχολές που είναι μεσαίας ζήτησης, αφοί οι βάσεις θα διαμορφωθούν με βάση τις δηλώσεις των μηχανογραφικών. Υπάρχει ωστόσο αγωνία για το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα και το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα. Εμείς ζητήσαμε ως Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την αναστολή της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης για φέτος, κάτι που απορρίφθηκε από το υπουργείο, το οποίο απέρριψε και μία δεύτερη, εναλλακτική πρόταση που κάναμε, για να δοθεί ένας αριθμός από επιλαχόντες, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα Τμήματα των επαρχιακών πανεπιστημίων, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, όμως ούτε και αυτή η πρότασή μας έγινε δεκτή», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
H ανακοίνωση της Συνόδου
Σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η Σύνοδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές.
Ζητούμε, υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.
Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων».