Υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνιμων και εφέδρων) ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι που θα επιμείνουν στην άρνηση εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα προσφέρει ελευθερίες σε πολλούς και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες .- Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας».
Αναλυτικά ο πρωθυπουργός έκανε γνωστά τα εξής:
«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.
Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αποψινών του ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού».
«Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “ κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας.
Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων».
Από την Πέμπτη η πλατφόρμα για τους εφήβους
Ακόμη, την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολίων στις ηλικίες 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, εν μέσω της τουριστικής περιόδου και με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι το 50% στον γενικό πληθυσμό έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που φτάνει το 41% στον γενικό πληθυσμό της χώρας.
Σε ότι αφορά τους εφήβους, το κλείσιμο των ραντεβού θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet των γονιών τους, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύουν τα παιδιά τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται εμβολιασμός στα σχολεία για την ηλικιακή ομάδα των 15-17.
Ο ίδιος τόνισε ότι για τους ενήλικες υπάρχουν καθημερινά ραντεβού για την επόμενη μέρα όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson και είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος αυτός ίσως μειωθεί τις επόμενες ημέρες ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει ακόμα και την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του ραντεβού εμβόλιο της Pfizer.
Μ. Θεοδωρίδου: Μην περιμένετε φάρμακο
Στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων στάθηκε για ακόμη μία φορά κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας το βράδυ της Δευτέρας, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους. «Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων
«Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιίκο φορτίο αλλά και την διασπορά», εξήγησε προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το απαραίτητο εφόδιο για τους πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τους φοιτητές γενικότερα.
Η κυρία Θεοδωρίδου για ακόμη μία φορά προσέθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται η δεύτερη δόση, καθώς φαίνεται από στοιχεία στις ΗΠΑ ότι αρκετοί νέοι δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη δεύτερη δόση» είπε εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50% και αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.
Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκκληση που έγινε για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έπιασε τόπο.
Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στη χώρα μας διαλύοντας κάποιους μύθους.
Όπως είπε δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν το φάρμακο δεν χρειάζεται να περιμένουν καθώς φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορωναϊού.
Η ίδια έκανε λόγο και για εσφαλμένες αντιλήψεις που αφορούν κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των αντρών ούτε των γυναικών.
Μιλώντας για τον φόβο της πιθανής αλλά σπάνιας παρενέργειας του ενός ή δύο στο εκατομμύριο, είπε ότι η ζυγαριά για κάποιους ανθρώπους κλείνει προς αυτό το φόβο όταν η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του κορωναϊού είναι πολύ μεγαλύτερη.
Επίσης αναφέρθηκε και σε αυτούς που λένε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι νοσούν και το εμβόλιο φαίνεται να μην αποδίδει, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παραθέτοντας το στοιχείο ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι.
Τέλος, αναφέρθηκε και στους «λαθρεπιβάτες» -όπως είπε- της ανοσίας, οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων.
«Είναι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση που καλούνται να προστατέψουν τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου.
Συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού στα Γιάννενα
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού που καταγράφηκαν είναι 2.065, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.
Ως προς κατανομή, στην Αττική και πάλι η «μερίδα του λέοντος» με συνολικά 892 από τα 2.065 νέα κρούσματα Covid-19, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Τα Γιάννενα συνεχίζουν να «δίνουν» αρκετά κρούσματα καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 54 ακόμη κρούσματα στην Π.Ε. ενώ εντοπίστηκαν ακόμη 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 8 στην Π.Ε Θεσπρωτίας και 3 στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Επεκτείνονται τα self test
Τέλος, επεκτείνεται η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ Ιουλίου και για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών. Η διάθεση θα γίνεται μέσω των φαρμακείων μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουλίου.
Ως εκ τούτου, δικαιούχοι των τεσσάρων (4) αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-tests) του μηνός Ιουλίου είναι πλέον:
Όλα τα άτομα ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).
Όλα τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).
Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.
Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Οι πολίτες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης.