Εμβολιαστικό κέντρο στον επί χρόνια αναξιοποίητο χώρο, αλλά θα χρειαστούν παρεμβάσεις
Ως εμβολιαστικό κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα το κτήριο στους Αμπελόκηπους, που προοριζόταν για Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας αλλά είχε μείνει αναξιοποίητο για χρόνια.
Η έκβαση αυτή πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν εκεί πρόκειται να λειτουργήσει ως νέο εμβολιαστικό κέντρο ή αν θα μεταφερθεί ουσιαστικά το εμβολιαστικό κέντρο από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων.
Στην περίπτωση όμως που θα συσταθεί μια νέα εμβολιαστική γραμμή θα αποτελέσει πρόκληση όμως η εύρεση προσωπικού, που σε καμία περίπτωση δεν περισσεύει.
Από την άλλη πλευρά, για να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών χωρίς να απαιτηθεί νέο προσωπικό, προωθείται ως λύση η διενέργεια των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό στις ΤΟΜΥ, ακόμη όμως και στα περιφερειακά ιατρεία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να προστεθούν στην εμβολιαστική «φαρέτρα» τα εμβόλια που δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης και κυρίως γίνεται αναφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson&Johnson, μία μεγάλη ποσότητα του οποίου αναμένεται να φτάσει στις αρχές Απριλίου στην Ελλάδα.
Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και το συγκεκριμένο τουλάχιστον εμβόλιο φτάσει στη χώρα, τότε ίσως είναι ακόμη πιο εύκολο και γρήγορο, να γίνουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε πολύ περισσότερους χώρους από τους υφιστάμενους και σίγουρα όχι μόνο σε εμβολιαστικά κέντρα, που ήδη είναι υπερφορτωμένα.
Στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων λειτουργούν δύο εμβολιαστικές γραμμές και σε καθημερινή βάση εκτελούνται κατά μέσο όρο 100 εμβολιασμοί της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε πως υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πίεση στη δομή, και στ προσωπικό της που καλείται να ανταποκριθεί σε δύσκολες κτιριακές συνθήκες και υποδομές, ενώ επιπρόσθετα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και την απώλεια δεκάδων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, λόγω προβλήματος στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από την ανεπάρκεια του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Απαιτούνται παρεμβάσεις
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευκρινιστεί πως η κατάσταση στο εσωτερικό του κτηρίου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο δεν είναι η καλύτερη δυνατή και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, κυρίως ως προς την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.
Πριν από τρεις περίπου μήνες, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης είχε επισκεφθεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου το κτήριο και όπως είχε διαπιστωθεί, απαιτούνταν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων, αλλά και η εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα από την εξωτερική πλευρά του κτηρίου.
Γίνεται σαφές, ότι ακόμη κι αν σε γραφειοκρατικό επίπεδο, η υπόθεση παραχώρησης του κτηρίου προχωρήσει γρήγορα, θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα που ίσως ξεπερνά και το μήνα, για να γίνουν οι βασικές έστω παρεμβάσεις, για να είναι λειτουργικό, τουλάχιστον σε μία αρχική φάση για τους εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό.
2,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Απριλίου
Στο μεταξύ, περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμοί αναμένεται να έχουν γίνει στη χώρα μέχρι το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά.
Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1,126 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ προγραμματισμένα είναι ακόμη 1,4 εκατ. ραντεβού. Επεσήμανε δε ότι σε 373.000 πολίτες έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις των εμβολίων.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 33.000 – 34.000 εμβολιασμοί την ημέρα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει αυτός ο αριθμός, καθώς αναμένονται το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου μιας δόσης της Johnson & Johnson, ενώ τον Απρίλιο αναμένονται και 1,07 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer.
Κατά τον υφυπουργό, το πρόγραμμα με τα ραντεβού των εμβολιασμών εφαρμόζεται ομαλά, με τους πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους μέσω φαρμακείων, ΚΕΠ ή πλατφόρμας. «Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έρχεται στον πολίτη με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.
Είπε επιπλέον ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 270.000. Η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Ακολούθως, θα εμβολιαστούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και εν συνεχεία ο γενικός πληθυσμός.
Σημείωσε επιπλέον ότι για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προς κάποιο εμβολιαστικό κέντρο κάποια στιγμή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το είδος των εμβολίων θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Και στους άνω των 65 το εμβόλιο AstraZeneca
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η επικαιροποίηση των συστάσεων έγινε μετά τη δημοσίευση μελετών σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες κατέδειξαν μείωση της συμπτωματικής νόσου και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε πολύ υψηλά ποσοστά (80% και 94% αντίστοιχα) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
«Μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων, αν δεν παραδίδονται δόσεις στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει κουραστεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος» στο θέμα της αργής διάθεσης των εμβολίων, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει πιέσεις για την διαχείριση της πανδημίας.
Σε μια φλογερή αντεπίθεση ενάντια στην κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους «κινούνται» οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στις φαρμακοβιομηχανίες, και ειδικά στην AstraZeneca η οποία, όπως υποστήριξε, δεν είχε «στοκάρει» δόσεις καθώς άρχισε την παραγωγή της στην Ευρώπη.
Εφόσον η AstraZeneca «δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν έφτασαν στην Ευρώπη (οι συμφωνημένες δόσεις), έχουμε πρόβλημα όταν βλέπουμε ότι οι δόσεις που παράγονται στην Ευρώπη πηγαίνουν κάπου αλλού», είπε σε μια ομάδα γυναικών δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Νομίζω ότι είναι ευθύνη της εταιρείας να οργανώσει τις παραδόσεις της», πρόσθεσε.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Τη Δευτέρα, οι συνολικοί θάνατοι από Covid-19 ξεπέρασαν τους 100.000 στην Ιταλία, καθιστώντας την έκτη χώρα που πέτυχε το ζοφερό ορόσημο. Οι καθημερινές λοιμώξεις στη χώρα επιταχύνονται και έφτασαν στο υψηλό των τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα.
Η AstraZeneca έχει μέχρι τώρα παραδώσει περίπου 10,7 εκατ. δόσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να παραδώσει 40 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι αργές παραδόσεις της AstraZeneca μπορούν εν μέρει να εξηγούν τους αργούς εμβολιασμούς στην ΕΕ. Το μπλοκ μέχρι στιγμής έχει δώσει 9,1 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 27 δόσεις ανά 100 άτομα και σχεδόν 35 ανά άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, θα επιταχύνει σημαντικά την εκστρατεία εμβολιασμού και στοχεύει να εμβολιάσει έως και 10 εκατ. άτομα την εβδομάδα από τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, ένας τόσο φιλόδοξος στόχος, τον οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς την Κυριακή, θα απαιτούσε από τη Γερμανία να ανεβάσει εντυπωσιακά την ταχύτητα των εμβολιασμών της. Η χώρα έχει χορηγήσει περίπου 7,3 εκατ. δόσεις από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί πριν από 10 εβδομάδες.
Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για τα εμβόλια που παράγονται εντός του μπλοκ και εξάγονται σε περιοχές εκτός ΕΕ.
Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα «μπλόκαρε» τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά έναν πρόσφατο κανονισμό της ΕΕ. «Εάν μια εταιρεία δεν παραδώσει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις εξαγωγές», σημείωσε η Φον Ντερ Λάιεν. «Από την αρχή υποστήριξα την Ιταλία στην απόφασή της, διότι, όπως βλέπουμε, η AstraZeneca παραδίδει κάτω από το 10% αυτού» είχε αρχικά συμβληθεί για το πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, τα πράγματα βελτιώνονται στην ΕΕ και η μηνιαία παραγωγή εμβολίων πρόκειται να διπλασιαστεί. Η Κομισιόν βλέπει παραγωγή 90 έως 100 εκατ. δόσεων το μήνα μέχρι το τέλος Μαρτίου.
«Αν κοιτάξετε τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε πολύ καλά όσον αφορά τον εμβολιασμό και τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν.
Οι κυβερνήσεις βασίζονται στις αυξημένες παραδόσεις των διαθέσιμων εμβολίων, καθώς και στην έγκριση των υποφήφιων, για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και την διεκδίκηση του «τείχους ανοσίας».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μαμερ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι η πρόβλεψη για 300 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο λαμβάνει υπόψη όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση, όπως αυτό της Johnson & Johnson το οποίο αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους ρυθμιστικούς φορείς αυτή την εβδομάδα.