Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να δώσει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, αναμένεται να έχει καταθέσει ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και σε επίπεδο κυρώσεων με πιο βαριές ποινές.
Σημασία δεν θα δοθεί μόνο στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων στο γάλα, αλλά θα γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και στο κρέας, ενώ το επόμενο βήμα είναι να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα στον ελεγκτικό μηχανισμό, όπως για παράδειγμα είναι το μέλι και τα αυγά. Για τον λόγο αυτό, το ΥπΑΑΤ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δημήτρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Σέρκος Χαρουτουνιάν που βρέθηκε στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη υπάρξει επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς επίσης με συναρμόδια υπουργεία, για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα.
«Εάν θες να κάνεις πραγματικούς ελέγχους, θα πρέπει να φυλάς τα σύνορα. Ο υπουργός κ. Βορίδης υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει με ελεγκτές τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουμε κάθε λόγο να το πιστεύουμε, γιατί και στην κινητικότητα ζητούσαμε 75 άτομα και ήρθαν περισσότεροι από 200», σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν που πρόσθεσε ότι οι πρώτες ανακοινώσεις για τον αριθμό των ελέγχων, των ευρημάτων, αλλά και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν, θα γίνουν στο τέλος Φεβρουαρίου.
«Στο εξής, κάθε δίμηνο θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των ελέγχων, το αποτέλεσμα αυτών και τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται. Η τιμωρία των παραβατών είναι επιτακτική και ευελπιστούμε ότι με τα στοιχεία που θα έχουμε ανά μήνα για το προϊόν της φέτας με τους ελέγχους στα εργαστήρια, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις ελληνοποιήσεις», σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα σχολίασε με θετικό πρόσημο την σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία της φέτας τονίζοντας πως οι ιδιοκτήτες των εταιρειών είναι οι πρώτοι θεματοφύλακες της προστασίας του προϊόντος ΠΟΠ.