Την αγωνία της για το έλλειμμα σχεδίου αναφορικά με την αύξηση των αιμοδοτών κατέθεσε δημόσια στα πλαίσια συνέντευξης για τη λαμπαδηδρομία η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ελευθερία Ζερβού.
Η κα Ζερβού έζησε μαζί με τους συναδέλφους της την αγωνία ολόκληρο το καλοκαίρι με τις ελλείψεις σε αίμα.
Παρά το γεγονός ότι οι αιμοδότες ανταποκρίθηκαν πολλές φορές και αιμοδότησαν προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες, αυτό δεν είναι αρκετό. Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από πλευράς της πολιτείας προκαλεί αγωνία και ανασφάλεια.
Λίγα 24ωρα πριν, η Αιματολογική Κλινική, η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου με ανακοίνωσή τους έκαναν έκκληση για να ανταποκριθούν οι αιμοδότες και να προσφέρουν αίμα για τις ανάγκες της μετάγγισης όσων έχουν ανάγκη.
Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι αρκετό, όπως εξηγεί η κα Ζερβού λέγοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νέων αιμοδοτών και φυσικά, να υπάρξει ενημέρωση στα νέα παιδιά. Χωρίς νέους αιμοδότες, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. «…περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Βρεθήκαμε στα όρια και μάλιστα δεν μας βοηθούσε κανείς. Ούτε τα άλλα νοσοκομεία, καθώς ούτε και εκείνοι είχαν μονάδες αίματος, αλλά ούτε και το εθνικό κέντρο. Χρειάζεται συντονισμός», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Με «δανεικό» οδηγό από την Περιφέρεια
Και δεν φτάνουν όλα αυτά, η κα Ζερβού λέει ότι κινδύνευσαν και οι αιμοληψίες καθώς τους γνωστοποιήθηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν εξωτερικές αιμοληψίες καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός! Η κα Ζερβού επικοινώνησε με την περιφέρεια Ηπείρου και την Πολιτική Προστασία και το θέμα διευθετήθηκε καθώς οδηγός της Περιφέρειας ανέλαβε να κάνει τα δρομολόγια για να μπορέσουν να πάρουν τις πολύτιμες μονάδες αίματος «…τους ευχαριστώ! Θα μπορούσε κάποιος άλλος, λιγότερο τρελός να πει: Δεν τις κάνω! Τότε όμως τι θα γίνει; Πως θα βρεθούν οι μονάδες αίματος;», είπε.
Τέλος απεύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τακτικούς αιμοδότες καθώς είναι εκείνοι που με την προσφορά τους έχουν σώσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές. «Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που να ενισχύσει το δίκτυο των αιμοδοτών με νέους ανθρώπους», κατέληξε η κα Ζερβού.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ