Στην πράξη επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για τη δυσκολία των εκλογών με τέσσερις κάλπες τόσο για τους ψηφοφόρους όσο και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα Πρωτοδικεία.
Καθυστερήσεις αλλά και λάθη στις εκλογικές διαδικασίες σημειώθηκαν εξαιτίας του τεράστιου φόρτου εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων που έπρεπε να συντάξουν τέσσερα διαφορετικά πρακτικά εις τριπλούν το καθένα για κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλά και λόγω της ανεπάρκειας πολλών αντιπροσώπων.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης έφταναν στο Πρωτοδικείο δικαστικοί αντιπρόσωποι για να παραδώσουν τους σάκους με το υλικό και τα πρακτικά, ενώ πολλοί χρειάστηκε να παραμείνουν για ώρες στο Μέγαρο, προκειμένου να διορθωθούν τα πρακτικά με την καθοριστική συνδρομή των δικαστικών υπαλλήλων.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα αποδείχθηκε λανθασμένη η επιλογή για τέσσερις ταυτόχρονες κάλπες, γιατί το ελληνικό κράτος παραμένει γραφειοκρατικό σε πολύ μεγάλο βαθμό.
«Υπερέβαλαν εαυτούς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου, ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, για να εκδοθούν οριστικά αποτελέσματα.
Υπήρξαν όμως δυστυχώς και περιστατικά με νέους συναδέλφους που δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν σωστά τα πρακτικά είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω ασυνέπειας και ανευθυνότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Π.Ε Ιωαννίνων βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επανακαταμέτρησης που έχει ζητηθεί κατ’ επειγόντως για τους δήμους Δωδώνης και Ζίτσας αντίστοιχα, όπου οι νικήτριες παρατάξεις δεν εξασφάλισαν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή για λίγες ψήφους.
Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής του β’ γύρου, ενώ ο νικητής έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.
Εναλλακτική πρόταση αντί αμοιβής
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χθεσινή της παρέμβαση στο μεταξύ και με αφορμή τα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία προτείνει την καθιέρωση αμοιβής για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών.
Η κα. Νάκα εξέφρασε την αντίθεσή της για την προοπτική αυτή δίνοντας μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική.
«Αν οριστεί αμοιβή θα πρέπει μετά να βλέπουμε ποιος και με ποια κριτήρια κάνει την επιλογή. Το θέμα είναι να εμπνεύσουμε τους πολίτες, να ανταποκρίνονται σε τέτοιες υποχρεώσεις και να είναι ενεργοί. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ορίσουμε μαθητές που έχουν δικαίωμα ψήφου, που είναι γνωστής διαμονής και μέσα από τις σχολικές τους μονάδες να ενημερώνονται και να εκτελούν χρέη Εφορευτικών Επιτροπών», ανέφερε.