Τι θα ήταν τα Γιάννενα χωρίς τη λίμνη Παμβώτιδα; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την πόλη των Ιωαννίνων χωρίς το στολίδι της.
Όμως, «το στολίδι» χρειάζεται προστασία και χρειάζεται ορισμό για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται εντός αλλά κυρίως εκτός αυτής να γίνεται.
Και ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η λίμνη πρέπει να προστατευτεί και ενώ όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, μέχρι σήμερα δεν γίνονται παρά ελάχιστα κυρίως εξαιτίας της μη έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.
Το θέμα της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος έρχεται και ξαναέρχεται στο προσκήνιο από τους φορείς αλλά ακόμη παραμένει… στα συρτάρια χωρίς να μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το γιατί…
Η τύχη του Προεδρικού Διατάγματος αγνοείται και μαζί… και η προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος δεν μασάει τα λόγια του. Αν και όπως λέει «το λάδι των διοικητικών συμβουλίων των φορέων σώνεται και το κεράκι σβήνει», εξακολουθούν να ζητούν το αυτονόητο: Την άμεση έκδοση του ΠΔ για να μπει μια και καλή τέλος σε όλα όσα γίνονται κυρίως γύρω από την λίμνη και να προστατευθεί το οικοσύστημα και συνολικά το περιβάλλον εντός και εκτός.
«Δυστυχώς η ιστορία αυτή είναι παλιά. Έπρεπε να πιέσουν για το ΠΔ και όχι να ακυρώσουν την ΚΥΑ που προσέφερε μια προστασία», λέει αναφερόμενος στο παρελθόν για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι μετά από διαβουλεύσεις φτάσαμε στο ΠΔ που καθαρο-γραφηκε και προωθήθηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς άλλαξε η κυβέρνηση και σταμάτησε η διαδικασία
«Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο και αφορά τις χρήσεις του λεκανοπεδίου. Οι χρήσεις καθορίζονται και άρα καθορίζεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Το ΠΔ είναι έτοιμο και θα δώσει λύσεις» συμπλήρωσε ο κ. Φίλιος ενώ στο ερώτημα γιατί δεν προχωρά απαντά ξεκάθαρα: «Φαίνεται ότι κάποιοι δεν το θέλουν είτε εξαιτίας συμφερόντων είτε εξαιτίας εμμονής. Η κοινή λογική επιβάλει την έγκριση. Εάν δεν επέμβουμε το στολίδι θα πάψει να υπάρχει!».
Η κατάσταση της λίμνης και στη Βουλή
Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Υδατικών πόρων της Βουλής έκανε ο Σταύρος Καλογιάννης, στη συζήτηση με θέμα: «Οικολογική κατάσταση των λιμνών στην Ελλάδα».
Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Η λίμνη Παμβώτιδα είναι μία αστική λίμνη, καθώς «ακουμπάει» πάνω της η πόλη των Ιωαννίνων, μία λίμνη ρηχή, μία λίμνη η οποία παρουσιάζει έντονα ευτροφικά φαινόμενα και αξίζει να της αφιερώσουμε μία ολόκληρη συνεδρίαση.
Η ποιοτική κατάσταση των υδάτων της Παμβώτιδας δεν είναι καλή. Εκτός της ρύπανσης από αστικά και γεωργικά απόβλητα, η λίμνη αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε απόληψη της τάξεως των 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από τη λίμνη για άρδευση του κάμπου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.
Παράλληλα, η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων της λίμνης είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύδρευση των οικισμών του λεκανοπεδίου. Σήμερα, οι Δήμοι του λεκανοπεδίου (Ιωαννίνων, Ζίτσας), όπως και ο Δήμος Κόνιτσας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, ενώ υπάρχουν οικισμοί, όπως η Μανωλιάσα, που στερούνται του πόσιμου ύδατος εδώ και μήνες.
Καταθέτω την πρόταση όπως, σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, συζητήσουμε αναλυτικά την κατάσταση της Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός της, προτάσεις για την αναβάθμισή της, καθώς και το μεγάλο θέμα ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων».
Η πρόεδρος της Επιτροπής κα Αυγερινοπούλου αποδέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη και το θέμα θα συζητηθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.
25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απάντηση
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το θέμα της προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας ανέδειξαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλήξει στην σύνταξη νέου ΠΔ, αξιοποιώντας τις διαφοροποιήσεις και τις παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του ΠΔ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που είχε εκπονηθεί στην περιοχή, όσο και την πλειονότητα των σχολίων των επιστημονικών, των τοπικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το θέμα αυτό. Μοναδική νομική εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση του ΠΔ, ώστε να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν η οριστικοποίηση των γνωμοδοτήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 και της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος και η τύχη του ΠΔ Παμβώτιδας αγνοείται…
Οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Χατζηδάκη εάν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι γνωμοδοτήσεις για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη υποβολή του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έως την 31η Αυγούστου 2020, διότι, μετά από την ημερομηνία αυτή, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και κατ’ επέκταση τα υφιστάμενα ΠΔ θα αλλάξουν άρδην με τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ