Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοίνωσαν την ανάρτηση για διαβούλευση της Προδημοσίευσης 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027.
Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για την παρέμβαση Π3-75.1, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις βασικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την ένταξη των ενδιαφερομένων σε αυτή.
Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023. Όπως δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «γίνεται ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η είσοδος στην αγροτική παραγωγή έως το τέλος της τετραετίας, συνολικά 60.000 νέων αγροτών».
Αύξηση πόρων
Εξάλλου, με επιπλέον 30 εκ. ευρώ θα αυξηθούν οι πόροι του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και του γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερά βήματα να στηρίζει τους αγρότες με στόχο τη μετάβαση από την οικογενειακή εκμετάλλευση στην επαγγελματική – επιχειρηματική εκμετάλλευση. Υλοποιώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας, προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης.
Όπως πρόσθεσε “το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά”.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ θα ανέρχεται πλέον σε 61,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η αύξηση κρίθηκε αναγκαία ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή, με στόχο πάντα, την απρόσκοπτη στήριξη των αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων.
Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1,αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
Μέσω του ταμείου παρέχονται δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί σε 7 έτη με σκοπό την διευκόλυνση των ωφελούμενων του Ταμείου. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.