Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου αναφορικά με δύο καρδιολογικές κλινικές, αυτή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και αυτή του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η διοίκηση βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπως επισημαίνει η Ένωση, αφού στην παρούσα φάση από τους 7 ειδικευμένους καρδιολόγους απομένουν μόνο 5 για να καλύψουν τις ανάγκες της Καρδιολογικής κλινικής. Μιας κλινικής με πολλές δραστηριότητες όπως Στεφανιαία Μονάδα, Αιμοδυναμικό, νοσηλεία στην κλινική, τμήμα κόπωσης, τμήμα υπερήχων, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, συμβουλές για καρδιολογικά θέματα σε ολόκληρο το Νοσοκομείο και κάλυψη των ΤΕΠ. Από τους ειδικευόμενους οι δύο εκπαιδεύονται σε άλλα νοσοκομεία στα πλαίσια της ειδίκευσης τους και σε δύο μήνες ολοκληρώνουν την ειδίκευσή τους και θα διαγραφούν ενώ αλλη μία ειδικευόμενη απουσιάζει σε άδεια μητρότητας.
«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πια στα όρια της φυσικής τους εξάντλησης και λειτουργούν σε όρια ανασφάλειας, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες τόσο ενεργείς όσο και ετοιμότητας χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των κανονικών τους αδειών και των νόμιμων ρεπό.
Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 3 κενές οργανικές θέσεις οι οποίες ελέω μνημονίων δεν προκηρύσσονται, παρ΄ όλες τις επισημάνσεις μας.
Άρα η καρδιολογική κλινική θέλει επείγουσα στελέχωση με μόνιμο προσωπικό καθώς και ειδικευόμενους για να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την άμεση προκήρυξη των 3 κενών οργανικών θέσεων. Οι άμεσες ανάγκες δεν μπορεί να καλυφθούν χωρίς να ζητηθούν τουλάχιστον δυο επικουρικοί ιατροί», αναφέρει στη γραπτή της ανακοίνωση η ΕΙΝΗ.
Αντίστοιχα προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν και στο καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας, το οποίο εδώ και 8 μήνες λειτουργεί με 3 καρδιολόγους που υποχρεώνονται σε εφημερίες πέραν του Νόμου. Κάνουν 10 εφημερίες και σήμερα είναι μόνο 2 λόγω ασθένειας του ενός, επισημαίνει η Ένωση.
Σημειώνεται ότι οι καρδιολογικές κλινικές είναι κλινικές που αντιμετωπίζουν πολλά επείγοντα περιστατικά και σήμερα υπάρχει αύξηση των καρδιολογικών συμβάντων λόγω θερινής περιόδου και αύξησης του τουρισμού στην περιοχή μας. Με βάση τα παραπάνω, υπογραμμίζει η Ένωση, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι εκείνο που θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση ενώ είναι ήδη επιφορτισμένο και με ελλιπές προσωπικό.
ΠΟΕΔΗΝ: Απογοητευτική η εικόνα στην Άρτα
Βίαια περισταστικά κατά του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου Άρτας ελλείψει προσωπικού φύλαξης καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο, στο οποίο δεν υπάρχει κανένας φύλακας, ένας χρήστης τοξικών ουσιών απειλούσε οργισμένος το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και ταυτόχρονα συνοδός ασθενών έσπασε την τζαμαρία της πόρτας των ΤΕΠ.
«Από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό από τα θραύσματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ η οποία τονίζει ότι «έχουμε επισημάνει αρκετές φορές την πλημμελή φύλαξη των Νοσοκομείων χωρίς η προηγούμενη κυβέρνηση να πάρει μέτρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση γνωριμίας που είχε το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, έθεσαν υπόψη των δύο κυβερνητικών στελεχών τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων από βίαιες συμπεριφορές συνοδών και ασθενών καθώς και τα κρούσματα κλοπών που μαστίζουν τις δομές υγείας.
Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι το Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου έχει εξελιχθεί σε Κέντρο-«φάντασμα», καθώς υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, ο οδοντίατρος και διευθυντής της δομής.
Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί περισσότερους από 15.000 κατοίκους, ενώ τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται στην Άρτα δηλαδή 1,5 ώρα μακριά.
«Συχνά έχουν καταγραφεί περιστατικά που κινδύνεψε η ζωή τους εξαιτίας της κατάστασης του Κ.Υ.», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο Κέντρο Υγείας Καλεντίνης αφού διαθέτει μεν τρεις οδηγούς-πλήρωμα ασθενοφόρου αλλά δεν έχει ασθενοφόρο.
Το ασθενοφόρο που υπάρχει «είναι ένα παλιό με μόνιμες βλάβες», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και αυτό έχει ως συνέπεια «τα έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα (αγροτικά οχήματα, ΙΧ) εάν κληθεί ασθενοφόρο από Άρτα ή Βουργαρέλι που υπάρχουν σταθμοί του ΕΚΑΒ είναι μιάμιση ώρα απόσταση».
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει το ΚΥ Βουργαρελίου με ιατρικό προσωπικό και το ΚΥ Καλεντίνης με ασθενοφόρο.