Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφανίζει η εικόνα στο σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο
Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφανίζει η εικόνα στο σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο, μετά την επιβολή πρώτα τοπικού lockdown και έπειτα του καθολικού.
Βασικό στοιχείο σε αυτή την εξέλιξη αποτέλεσε η πτώση του αριθμού των καθημερινών κρουσμάτων στα Γιάννενα, που τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούσε τα είκοσι, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες τύχαινε να ξεπερνά ακόμα και τα πενήντα.
Μέχρι χθες το μεσημέρι, στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ νοσηλεύονταν 52 ασθενείς, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων συμπληρώνει το διάστημα των 14 ημερών, είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες ημέρες και ετοιμάζονται να πάρουν εξιτήριο. Σε ποσοστό, οι κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γιώργο Φλούδα είναι στο 70% ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό είχε φτάσει το 85%.
Μεγαλύτερη πίεση ωστόσο ασκείται στη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πέντε ασθενείς, εκ των οποίων ένας 29χρονος που διακομίστηκε από περιοχή εκτός Ηπείρου.
Τόσο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, παθολόγος στο ΠΓΝΙ Στ. Τσιάρα, όσο και ο Γ. Φλούδας τόνισαν, ότι η πίεση αυτό το διάστημα έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, παραμένει όμως η επιφυλακή και η εγρήγορση λόγω της τεράστιας πίεσης που δέχεται η Θεσσαλονίκη και η Δυτ. Μακεδονία. Υπάρχει άλλωστε το ενδεχόμενο να κληθεί το ΠΓΝΙ να νοσηλεύσει είτε σε κλίνες των Λοιμωδών είτε στη ΜΕΘ περιστατικά από άλλες περιοχές.
«Είναι κάτι που δε θα πρέπει να γίνει, γιατί δε θα επαρκεί ούτε η νέα ΜΕΘ που πρέπει να ενισχυθεί γρήγορα με προσωπικό, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αλλά παράλληλα και με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό», ανέφερε ο κ. Φλούδας.
Στο Πολυδύναμο του Χατζηκώστα επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κων. Καλαμπόκας μέχρι χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 20 ασθενείς σε ένα σύνολο δυναμικότητας 24 κλινών, με το κύριο ζήτημα να είναι αυτό του ιατρικού προσωπικού, όπου έχουν μετακινηθεί τρεις ιατροί από τις ΤΟΜΥ.
Αναμένεται το σχέδιο για την ένταξη ιδιωτών
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα απομένει να γίνει το πλήρες ξεκαθάρισμα των όρων και των προϋποθέσεων που θα ισχύουν για την ενδεχόμενη ένταξη ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ, ώστε να βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια με τον υπουργό Υγείας, όπου συζητήθηκε το θέμα με την κα Τσιάρα να τονίζει, ότι προφανώς είναι ευπρόσδεκτοι οι ιδιώτες που θα θελήσουν να συνδράμουν, όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν τα κριτήρια και το καθεστώς των συμβάσεων που θα υπογράψουν. «Το υπουργείο μιλά πλέον για συλλογικές συμβάσεις βραχείας διάρκειας και όχι για εθελοντική προσφορά όπως στο πρώτο κύμα. Θα περιμένουμε την οριστικοποίηση του σχεδίου και των κριτηρίων, ώστε να ενημερωθούν οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να ενταχθούν και να πάμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε η κα Τσιάρα.