Έκκληση για τήρηση των μέτρων και γιορτές σε στενό οικογενειακό κύκλο απηύθυνε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, της τελευταίας πριν τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες τα εμβόλια που εγκρίνονται θα αυξηθούν, ενώ τόνισε ότι βασικό θέμα της χθεσινής ενημέρωσης είναι η ψυχική υγεία εν μέσω της πανδημίας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο σχέδιο εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας πως ότι το «υπουργείο Υγείας, οι συναρμόδιοι φορείς, οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το σύνολο του κράτους εργάζεται πυρετωδώς για να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια».
«Είναι προφανές ότι θα υπάρχουν μικρά λάθη και κάποιες αστοχίες. Θα πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της κοινωνίας» είπε επίσης ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της ψυχικής υγείας είπε πως «αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ, ή στο 2% όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Ακόμα, υπογράμμισε πως η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα.
Επιπροσθέτως, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Στην επιτροπή θα προστεθεί ένας ακόμη επιστήμονας, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλειος Παντελεήμονας Μποζίκας, ο οποίος ασχολείται με παγκόσμιες μελέτες που αφορούν στην ψυχική υγεία στο γενικό πληθυσμό.
Σε πέντε άξονες τα προγράμματα
Στα προγράμματα στήριξης της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.
Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωναϊού όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.
«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές και έχει καταγραφεί ένα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού, σχεδόν το 1/3 με συμπτώματα άγχους και ανασφάλειας. Βιώνουν όλοι συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και έχουν επηρεάσει τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής. Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι δεν είναι μόνοι. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται αισθήματα ανασφάλειας αλλά και κούραση από τα μέτρα προστασίας» συμπλήρωσε η ίδια.
Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, το κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, χώρων θρησκευτικής λατρείας και πολιτιστικών δρώμενων έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή κατάσταση και είναι πολύ δύσκολη η προσαρμογή και ακόμα πιο δύσκολη η πραγματικότητα για το ιατρικό προσωπικό που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους.
Όπως ανέφερε η κ. Ράπτη: «Σε αυτή την πρωτόγνωρη δυστοπική πραγματικότητα, χάσαμε όλοι σε ένα βαθμό την ψυχική μας ηρεμία για αυτό και το πρόγραμμα εμβολιασμού λέγεται «Ελευθερία». Πρέπει να ενισχύσουμε τις ψυχολογικές μας δυνάμεις γιατί δεν μπορεί να υπάρξει υγεία χωρίς ψυχική υγεία».
Το υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην φροντίδα των ψυχικά ασθενών εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης στις δομές και έτσι δεν είχαμε έξαρση.
Το πρόγραμμα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας του υπουργείο βασίζεται σε πέντε άξονες.
1. Αναπτύσσονται μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διαρκεί η πανδημία. Υπάρχει η γραμμή 10306 η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που βοηθούν τους συμπολίτες μας που αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεδιάσκεψη για όσους βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα.
2. Λειτουργούν προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχολογικής υποστήριξης με έμφαση στους άνεργους, στους χρόνιους ασθενείς, στα παιδιά και στους εφήβους.
3. Υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας ενότητα ψυχικής υγείας που παρέχει συμβουλές για την πανδημία. Ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας όπου υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά και των ηλικιωμένους.
4. Υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου οδηγός για στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και έχει δρομολογηθεί ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνει πολύ γιατροί.
5. Ενισχύονται με προσλήψεις οι ψυχοκοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.
Η κ. Ράπτη ανέφερε ακόμα ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης του υπουργείο Υγείας έχει ορίζοντας δεκαετίας και θα παρουσιαστεί το 2021.
Τα κρούσματα
Αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως για 5η συνεχόμενη μέρα κάτω από 1.000 εμφανίστηκαν τα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα μας χθες Πέμπτη. Ψηλά, αλλά κάτω από 500 παραμένουν οι διασωληνωμένοι, τη στιγμή που οι θάνατοι μειώνονται, όμως και αυτοί παραμένουν σε ανησυχητικά νούμερα.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 937 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Επιπλέον, 495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ως προς την κατανομή των κρουσμάτων, «πρωταθλήτριες» παραμένουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, με το λεκανοπέδιο να καταγράφει 261 κρούσματα κορωναϊού και τη συμπρωτεύουσα να ακολουθεί με 212 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.