Περιφερειάρχης και δήμαρχος συμφώνησαν στη διεκδίκηση του κτηρίου για δημιουργία διοικητικού κέντρου
Η αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Κοινός στόχος Περιφέρειας και Δήμου είναι να αξιοποιηθεί το κτήριο το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία αρχικά είχε παραχωρηθεί.
Σήμερα το πιο σοβαρό θέμα που πρέπει να επιλυθεί σχετίζεται με μία εκ νέου παραχώρηση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στο Δήμο Ιωαννιτών γεγονός με το οποίο συμφωνεί και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Αυτό έγινε σαφές στη συνάντηση ενώ διαπιστώθηκε ότι με ΦΕΚ από το 2001 το κτήριο χαρακτηρίζεται ως κέντρο διοίκησης και παράλληλα ορίζονται οι όροι δόμησης.
«Τον Φεβρουάριο του 2001 ο τότε Υπουργός, μετά από πρόταση του Γενικού Χωροταξικού Συμβουλίου, προχώρησε σε απόφαση με την οποία καθορίζει τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για ανέγερση κτηρίου διοίκησης. Καθορίζει επίσης και τους όρους δόμησης. Αυτό δίνει άλλες δυνατότητες για την αξιοποίηση. Είναι σημαντικό ότι ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για κτήριο διοίκησης. Εμείς συμφωνούμε το κτήριο να αξιοποιηθεί από τον Δήμο στο πλαίσιο που εκείνος σχεδιάζει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
Ο δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου σε σοβαρά θέματα είναι υποδειγματική.
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η συνεργασία όλων των φορέων του τόπου είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά και να ξεπεράσουμε προβλήματα. Η συνεργασία δήμου και περιφέρειας είναι υποδειγματική. Έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα μετά από συζητήσεις και με βάση όλα τα δεδομένα ιεραρχούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Παρακολουθούμε όλες τις συζητήσεις που γίνονται. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο παραχώρησης. Δεν είναι εύκολη η παραχώρηση αυτή. Ωστόσο έχοντας ως βασικό άξονα την δημιουργία διοικητικού κέντρου μπορούν να γίνουν κι άλλα πράγματα που θα σηματοδοτούν την ιστορία του κτηρίου. Το βασικό είναι να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε ο δήμαρχος.
Κατέληξε τονίζοντας ότι η σημερινή αρχή από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της έδειξε το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο ακίνητο και την αξιοποίησή του.
Πρόθυμη για συνεργασία η ΕΤΑΔ
Από την πλευρά της η ΕΤΑΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Περιφέρεια και τον Δήμο για την αξιοποίηση του κτηρίου. Στην ανακοίνωσή της αναφέρονται τα εξής:
«Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. εκφράζει την ετοιμότητα της να συνεργαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών με στόχο να δώσουμε λύση μετά από πολυετή καθυστέρηση στο πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών της πόλης, σύμφωνα και με την θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας και των τριών πλευρών επιδίωξη μας είναι να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος του Παλιού Πανεπιστημίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων».
Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζητά η ΑΡΠΙ
Από την άλλα πλευρά, η παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα ζητά να συζητηθεί το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θεωρεί πως η αξιοποίηση του θα ήταν προτιμότερη με έναν τρόπο πιο ανταποδοτικό για την τοπική κοινωνία.
«Δεν έφτανε το πραξικόπημα Θεοδωρικάκου που μεγένθυνε το νόμο Σκουρλέτη, ο οποίος «μίκρυνε» ακόμα περισσότερο τις δικαιοδοσίες του οργάνου, τώρα, ο δήμαρχος δεν συζητάει καν προτάσεις που αφορούν όλη την πόλη. Αρνείται κάθε έννοια διαλόγου, προβληματισμού, ακόμα και καλοπροαίρετης κριτικής, προκειμένου να δώσει πολιτικά διαπιστευτήρια στήριξης στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του παλιού πανεπιστημίου, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προωθηθεί μια λύση που να «επιστρέφει» το κτήριο στο λαό των Ιωαννίνων, άμεσα, με την ανακατασκευή της αίθουσας τελετών για παράδειγμα ή και έμμεσα, με τη διαμόρφωση ενός πολιτιστικού χώρου. Ας κάνουμε λοιπόν μια συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αντί να βλέπουμε το δήμαρχο να πετάει «φωτοβολίδες» με κλειστά γυμναστήρια και νέα δημαρχεία, αιφνιδιάζοντας τους πάντες» σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.
Αντίθετοι οι εικαστικοί
Απεναντίας, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου με υπόμνημά του σημειώνει πως υπάρχει έλλειμμα στους χώρους πολιτισμού στα Γιάννενα, και ζητά την αξιοποίηση του κτηρίου ως κέντρο πολιτισμού.
«Κατανοώντας πως το κτήριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, καθώς φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο της πόλης μας, προτείναμε το 2017 την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου και τη στέγασή του στον χώρο αυτό.
Η πρόταση για ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Τέχνης η οποία εμφανίστηκε το 2018, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να συμπορευτεί ιδανικά με τη δική μας, αφού έτσι θα προάγεται τόσο η ανάδειξη, διατήρηση και συνέχιση των τεχνών όσο και η καλλιέργεια της Αισθητικής Αγωγής μέσω της Καλλιτεχνικής Παιδείας. …πιστεύουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη το κτίριο της οδό Δομπόλης να αποδοθεί στους δημότες της πόλης με στόχο την επαναφορά της εκπαιδευτικής χρήσης του και ταυτόχρονα τη λειτουργία Κέντρου Τέχνης. Θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή οφείλει να δημιουργήσει ένα Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού και Σύγχρονης Τέχνης, αντάξιο της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα φιλοξενείται ένας πολύτιμος φορέας τυπικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (καλλιτεχνικό σχολείο) και συγχρόνως θα προβάλλεται η καλλιτεχνική κληρονομιά και η σύγχρονη τέχνη σε συνδυασμό με δράσεις μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό και Βαλκανικό πνευματικό πόλο έλξης επισκεπτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό υπόμνημα, στο οποίο επιπροσθέτως τονίζεται η έλλειψη εγκαταστάσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης που ως αποτέλεσμα έχει να βρίσκεται σε αποθήκες μεγάλο μέρος της συλλογής.
Συζήτηση για το Κλειστό Ξιφασκίας
Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος συζήτησαν και για άλλα θέματα μεταξύ αυτών και η χωροθέτηση του Κλειστού Ξιφασκίας που πρόκειται να μεταφερθεί μετά το καλοκαίρι στα Ιωάννινα, με τον κ. Καχριμάνη, να «φωτογραφίζει» μία έκταση της περιφέρειας με εμβαδόν 15 στρεμμάτων στα Κ. Μάρμαρα, ως την πιθανότερη επιλογή χωροθέτησης.
«Έχουμε μάλιστα χώρους στην περιοχή που είναι χαρακτηρισμένοι για τέτοιες χρήσεις, όπως τα 15 στρέμματα στα Κάτω Μάρμαρα, που είναι χαρακτηρισμένος χώρος για τη λειτουργία εκθεσιακού κέντρου, αθλητικών δραστηριοτήτων και προπονήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.