Με βήμα… αργό κινούνται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση, πόσο μάλλον για τη λειτουργία του υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα
Με βήμα… αργό κινούνται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση, πόσο μάλλον για τη λειτουργία του υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, την ώρα που υπάρχουν αρκετά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση του προβλήτα στο Πέραμα και στο υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού στο Πέραμα, με το δήμο να τελεί εν αναμονή απαντήσεων από την Κτηματική Υπηρεσία μετά τις προτάσεις του
Οι εξελίξεις έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με την αισιοδοξία που εκφράζουν φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού στην πόλη, καθώς όπως φαίνεται, υπάρχει ακόμη μεγάλο έδαφος που πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να καταφέρει να τελεσφορήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Η συζήτηση που προκλήθηκε στο δημ. συμβούλιο από την ερώτηση του Παντ. Κολόκα σχετικά με τις εξελίξεις ήταν πλήρως αποκαλυπτική και διαφωτιστική, ότι όχι μόνο δε βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη λειτουργίας του υδατοδρομίου, αλλά ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά.
Ωστόσο, περισσότερο ευκρινές έγινε το πλαίσιο της δυσκολίας που υπάρχει από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα που τόνισε, ότι υπολείπονται πολλά ακόμη βήματα για τη λειτουργία του υδατοδρομίου, με κυριότερο τη σύσταση του φορά λειτουργίας.
«Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εγκρίνει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης του υδατοδρομίου στο δήμο για να προχωρήσει η διαδικασία. Όμως υπάρχουν κι άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ένα από αυτά είναι ο φορέας που θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο και αν απαιτείται Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο. Θεωρώ, ότι είμαστε μακριά ακόμη από τη λειτουργία του υδατοδρομίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.
Τέλος, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας τόνισε πως εάν απαιτηθεί η ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, αυτό θα γίνει με ευθύνη του δήμου Ιωαννιτών.
Θέσεις και απόψεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Σε ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα των τελευταίων μηνών τοποθετήθηκε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, κατά πλειοψηφία και με αρκετές θετικές απόψεις υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ώστε να προχωρήσει η έκδοση ενός ψηφίσματος υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων.
Ο δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώρ. Καψάλης ήταν εκείνος που τοποθετήθηκε, εισηγούμενος την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αντίστοιχα την καταγγελία του Νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, με τον αντιδήμαρχο και πρώην αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο να επιχειρηματολογεί στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία του για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις ωστόσο δεν προκάλεσαν και κάποιο κύμα συμπαράστασης με τον Δημ. Παπαγεωργίου και την Τατ. Καλογιάννη να λένε πως η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ δε σημαίνει αυτόματα και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Η κα Καλογιάννη μάλιστα είπε πως το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει σε τίποτε να φοβηθεί από το νέο Νόμο, ειδικά εάν η Πολιτεία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων επενδύει και συνεχίζει να στηρίζει την έρευνα και την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.
Και ο Παν. Κολόκας κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, με την Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση να εκφράζει διαφορετική πολιτική τοποθέτηση και άποψη, τονίζοντας πως ο νέος Νόμος θα πρέπει να καταργηθεί στην πράξη.
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας τάχθηκε και αυτός υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, τονίζοντας πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δε μπορούν να λειτουργούν με όρους ελεύθερης οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.
Συζήτηση και για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο Νικ. Γκόντας επανέφερε στη συνεδρίαση την πρόταση που είχε καταθέσει και πριν από ένα μήνα σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος κατά της νομοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Ο κ. Γκόντας έκανε λόγο για ένα Νόμο που στην πράξη ευτελίζει τη γυναίκα και το ρόλο της, με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να δυναμιτίζει, όπως είπε, τα ισχυρά θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και της οικογένειας.
Για αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται, να αξιοποιήσει το Νόμο, έκανε λόγο ο Δημ. Παπαγεωργίου, ενώ η Τατ. Καλογιάννη κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του κ. Γκόντα, λέγοντας πως ο νέος Νόμος δεν αποτελεί κοινωνική μεταρρύθμιση.
«Το δικαίωμα των ζευγαριών ομοφυλόφιλων στην κοινή τεκνοθεσία καταργεί την έννοια της μάνας και του πατέρα και αποδομεί τον όρο οικογένεια. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα και ανάγκη και σε “μάνα” και σε “πατέρα”. Γιατί, “μάνα” και “πατέρας” είναι δύο διακριτά, πολύτιμα και αναντικατάστατα συναισθηματικά πρότυπα. Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα παραμείνει», ανέφερε στην τοποθέτησή της.
Ο Παν. Κολόκας ψήφισε «παρών» ενώ η Όλυ Τσουμάνη εξέφρασε την διατυπωμένη θέση του ΚΚΕ κατά του Νόμου, αποφεύγοντας ωστόσο να στηρίξει και το ψήφισμα εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει την προαγωγή της συζήτησης στο δημόσιο διάλογο. Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, κατά της τεκνοθεσίας όμως μέσω παρένθετης μητέρας, τάχθηκε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, με αποτέλεσμα το προτεινόμενο ψήφισμα από τον κ. Γκόντα να υπερψηφιστεί μόνο από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και την παράταξη «Ιωάννινα 2023».