Πρώτες ενστάσεις για την πρόθεση μεταφοράς των δημοτικών υπηρεσιών στο παλιό Πανεπιστήμιο
Μπορεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ να συμφώνησαν στη διαμόρφωση κοινού μετώπου διεκδίκησης για την παραχώρηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου στον Δήμο Ιωαννιτών, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι δημοτικές υπηρεσίες, όμως οι συζητήσεις για την αξιοποίηση βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια.
Ήδη εκφράζονται κάποιες ενστάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στο γεγονός πως η υπουργική απόφαση του 2021, που καθορίζει τοπικό ρυμοτομικό με πρόβλεψη για ανέγερση κτηρίου διοίκησης στο παλαιό Πανεπιστήμιο, δεν είναι δεσμευτική και δεν συνάδει με τις ανάγκες της πόλης δύο δεκαετίες αργότερα.
Παράλληλα υπάρχουν και άλλες ενστάσεις οι οποίες υποστηρίζουν πως για τέτοια σημαντικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα έκφρασης γνώμης τουλάχιστον από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά και από συναρμόδιους, εμπλεκόμενους φορείς.
Η προοπτική για παράδειγμα της ανέγερσης δημαρχείου και συστέγασης δημοτικών υπηρεσιών στη Δομπόλη, θα δημιουργήσει νέες συνθήκες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην περιοχή, που ήδη είναι σημαντικά επιβαρυμένη από τις υπάρχουσες λειτουργίες των υπηρεσιών και των σχολικών συγκροτημάτων.
Αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο
Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό, από την αντιπολίτευση τόσο ο Θ. Μπέγκας όσο και η Τατ. Καλογιάννη περιορίστηκαν μόνο σε κάποιες αιχμές, κυρίως για τον τρόπο με τον ποίο χειρίστηκε την υπόθεση ο κ. Ελισάφ, προκαταλαμβάνοντας όμως τις αποφάσεις του δημ. συμβουλίου.
Η κα Καλογιάννη έκανε λόγο για σπασμωδικές κινήσεις του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, που επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση που ο κ. Ελισάφ πρότεινε, όπως ισχυρίστηκε, στον Πρωθυπουργό την αξιοποίηση του ακινήτου στη Δομπόλη, ως δημαρχιακό μέγαρο, χωρίς να έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια προμελέτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Ελισάφ έδωσε μία συνολική απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, λέγοντας, πως το αντίθετο θα έπρεπε να γίνει, αφού η δημοτική αρχή διεκδίκησε και όπως αποδεικνύεται πέτυχε στην πράξη την παραχώρηση του κτηρίου της Δομπόλη, χωρίς να εμμένει πάντως στην προοπτική της ανέγερσης δημαρχιακού μεγάρου.
«Ένα διαχρονικό ζήτημα λύνεται κι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Θα παραχωρηθούν χώροι στην πόλη και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές. Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχουν σχέδια επί χάρτου αλλά να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.
Πρώτη κριτική από την Ενότητα Πολιτών
Με μια εκτενέστατη ανακοίνωση τοποθετήθηκε για το ζήτημα η παράταξη «Ενότητα Πολιτών», το μεσημέρι της Τρίτης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα και εξηγώντας τη δική της θέση για την αξιοποίηση.
Αφού τονίζει, ότι η αξιοποίηση του κτηρίου είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα για την πόλη υπενθυμίζει ότι ως δημοτική αρχή είχε προωθήσει τη μελέτη ανέγερσης δημαρχιακού μεγάρου στο ΚΕΠΑΒΙ. Ως εκ τούτου προτείνει οι χρήσεις που θα επιλεγούν για το κτήριο της Δομπόλη, να συνάδουν με το ιστορικό του παρελθόν με συνδυασμό χρήσεων.
«Καθοριστική για εμάς οφείλει να είναι και η εμπλοκή του Πανεπιστημίου το οποίο μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό των δράσεων αλλά και να είναι παρόν διαρκώς, τόσο για ιστορικούς λόγους όσο και για την επίτευξη διαδραστικής λειτουργίας και την ενδυνάμωση των σχέσεών του με την τοπική κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές και η δημοτική αρχή όφειλε να τις συγκεντρώσει, να τις παρουσιάσει και να τις αξιολογήσουμε όλοι μαζί. Όχι μόνο ως δημοτικό συμβούλιο, αλλά και ως γιαννιώτικη κοινωνία.
Δεν το έπραξε και προτίμησε δια μέσου του δημάρχου να ζητήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία, την παραχώρηση του κτιρίου στο δήμο προσδιορίζοντας τη χρήση του ως νέου δημαρχιακού μεγάρου.
Θέτουμε λοιπόν κάποια βασικά ερωτήματα:
Έχει εγκαταλειφτεί από τη δημοτική αρχή η ιδέα της μεταστέγασης του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ;
Έχει προηγηθεί κάποια προμελέτη η οποία να διασφαλίζει ότι το κτίριο της Δομπόλη μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρήσεών του;
Έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης;
Έχει μελετηθεί στοιχειωδώς ο επιπρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί σε μια οδό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη;
Η πρώτη ενέργεια καλών και αγαθών προθέσεων από τη μεριά της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, θα είναι η έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με μοναδικό θέμα «Συζήτηση επί του θέματος αξιοποίησης του παλιού κτιρίου του πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη».
Άλλωστε μια υπουργική απόφαση του 2001 η οποία εκδόθηκε με βάση τις ανάγκες εκείνης της εποχής δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τις ανάγκες του σήμερα και πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει», αναφέρει η Ενότητα Πολιτών στην ανακοίνωσή της.
Ικανοποίηση για την εξέλιξη από τη Μ. Κεφάλα
Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ.Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη ενός θέματος που από την πρώτη στιγμή της κοινοβουλευτικής θητείας μου έκανα σημαία.
Το παλιό Πανεπιστήμιο, που κάποτε στέγαζε όνειρα και φιλοδοξίες και για πολλά χρόνια αφέθηκε στη φθορά του χρόνου, τώρα «ξανααναπνέει» με την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.:1/18-09-2019 ερώτησή μου στον αρμόδιο υπουργό και με τις συνεχείς παρεμβάσεις μου μεταξύ των οποίων και στην ΕΤΑΔ, συνέβαλα στο να δρομολογηθούν οι εξελίξεις ώστε ένας «σκελετός» κτιρίου να μετατραπεί σε χώρο στέγασης και εκπροσώπησης των αρχών της πόλης μας».