Οδεύσεις τυφλών, ράμπες στα πεζοδρόμια και τοποθέτηση ειδικών συστημάτων
Η βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής που δρομολογεί μια σειρά από παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλη και σε κεντρικούς δρόμους. Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες που εδώ και χρόνια εγκαθιστούν συστήματα που επιτρέπουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες να κινούνται στους δρόμους.
Ο δήμος Ιωαννιτών επιχειρεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση κάνοντας αρχή από την κεντρικότερη οδική αρτηρία που διασχίζει όλο το κέντρο της πόλης.
Το πρώτο ειδικό σύστημα τοποθετήθηκε στη κεντρική διασταύρωση της 28ης Οκτωβρίου. Οι συγκεκριμένοι φωτεινοί σηματοδότες διαθέτουν ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία όρασης ή ακοής απέναντι στο πεζοδρόμιο. Με ένα κουμπί που βρίσκεται στο ύψος του χεριού περίπου, ο χρήστης ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται.
Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί μέσω της αφής να καταλάβει αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που έχει καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης.
Η ίδια συσκευή θα μπορεί να συνδέεται με Bluetooth με το κινητό, έτσι ώστε να γίνεται πληρέστερη ενημέρωση και ευκολότερος ο εντοπισμός της διάβασης. Όλες οι πληροφορίες δίνονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Οι οδεύσεις τυφλών είναι η αρχή μιας σειράς δράσεων, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ θα ακολουθήσουν οι ράμπες στα πεζοδρόμια και σε άλλα σημεία.
Ο δήμαρχος βρέθηκε στο σημείο και ενημερώθηκε για την τοποθέτηση των νέων συστημάτων ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι υπάρχει η πρόθεση ανάλογων παρεμβάσεων:
«Η συμπεριφορά μιας κοινωνίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθορίζει και τον πολιτισμό της. Κι αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το διάστημα αυτό στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία πιλοτική δράση την οποία θα επεκτείνουμε το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Πιστεύουμε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουμε σημαντικά την κινητικότητα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα» ανέφερε.
Ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών κ. Αναστάσιος Δεληγιώργης που έχει την ευθύνη τοποθέτησης των νέων συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες ανέφερε ότι η πρώτη τοποθέτηση είχε γίνει το 2015 στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα της λειτουργίας ικανοποίησαν πλήρως τα άτομα με αναπηρία. «Είναι μια πιλοτική δράση. Τα συστήματα αυτά έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες πόλεις και λειτουργούν άψογα» είπε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ