Τα θέματα της ΔΕΥΑΙ μονοπώλησαν την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ακύρωση της απόφασης για την μετατροπή τριών συμβάσεων ΑμεΑ σε αορίστου χρόνου, η διαχείριση της λυματολάσπης και οι εξελίξεις για την μεγάλη παρέμβαση επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού ήταν ζητήματα που τέθηκαν από τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμά Μπέγκα.
Απαντήσεις δόθηκαν από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ αλλά και από τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η απόφαση για την μετατροπή συμβάσεων ΑμεΑ σε αορίστου χρόνου ελήφθη στις 30 Αυγούστου. Ο χρόνος λήψης της απόφασης ήταν στοιχείο που μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωσή της.
Παράλληλα δεν είχε κατατεθεί αίτηση των ενδιαφερομένων όπως απαιτούνταν ενώ η αλλαγή ειδικότητας μπορούσε να οδηγήσει σε απένταξη της ΔΕΥΑΙ από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Ο Θ. Μπέγκας υπενθύμισε μία προηγούμενη απόφαση στο Πνευματικό Κέντρο με πρόεδρο τότε τον κ. Ελισάφ που μετέτρεψε αντίστοιχες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. «Θα πρέπει να μάθουμε γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ανάλγητη», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Η απάντηση αρχικά δόθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα και τον αντιπρόεδρο Στέφανο Μάντζιο με τον πρώτο να επαναλαμβάνει όσα είχε ανακοινώσει στη συνέντευξη τύπου της περασμένης εβδομάδας.
«Ο όρος αναλγησία που χρησιμοποίησε ο κ. Μπέγκας κρίνεται από την κοινωνία, που γνωρίζει τι έγινε και στο παρελθόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε ο κ. Μάντζιος.
Περισσότερο δηκτικός ήταν ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που έδωσε και το ιστορικό της μετατροπής των συμβάσεων στο Πνευματικό Κέντρο επί προεδρίας του, υπενθυμίζοντας ότι έγινε η αξιολόγηση και από τους 35 ΑμεΑ, έγιναν αορίστου οι συμβάσεις 13. «Ουδείς απολύθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ δε περισσότερο που η ισχύς του προγράμματος με το οποίο έχουν προσληφθεί ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2020. Χρηστή διοίκηση δεν είναι αυτή η τακτική, ούτε είναι φιλολαϊκή η εξυπηρέτηση ημετέρων, έστω κι αν είναι ΑμεΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιπαράθεση υπήρξε και για τη διαχείριση της λυματολάσπης με τον κ. Μπέγκα να τονίζει ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε την αποπληρωμή του αναδόχου με την επιμέτρηση των κυβικών. Ο κ. Μπαρτζώκας επανέλαβε πως έχει ζητηθεί και η χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση της λυματολάσπης.
«Υπήρχε ένας διαγωνισμός μη ορθολογικός. Το είχαμε πει από το καλοκαίρι. Δεν μπορεί να γίνεται ένας διαγωνισμός χωρίς να ορίζεται η ποσότητα της λυματολάσπης. Δεν είναι αυτό ορθολογική διαχείριση», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.
Όσον αφορά το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού έγινε γνωστό ότι εντός των επομένων ημερών θα αποσταλεί όλος ο φάκελος στο Ελεγκτικό ώστε να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος.
Για τον Μεγάλο Δακτύλιο
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα κατατεθεί η οριστική μελέτη για το έργο του μεγάλου δακτυλίου (Βογιάνου- Πανηπειρωτικό) όπως προβλέπεται από την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.
Αυτό έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη.
Ο κ. Αρλέτος διευκρίνισε ότι από την οριστική μελέτη δεν προκύπτει καμία αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό του έργου.
Τόνισε ακόμη ότι η Πολεοδομία ολοκληρώνει τον πίνακα για τον ορισμό τιμής μονάδας για τις εκτάσεις που πρέπει να απαλλοτριωθούν και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου.
Σχετικά με τα υποέργα, απαιτείται μόνο από την ΔΕΗ ενώ δεν χρειάζονται ανάλογα ο ΟΤΕ και η Αρχαιολογία.