Ο εξορθολογισμός και η άμβλυνση των ανισοτήτων οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τα ανταποδοτικά τέλη του 2020. Τα τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς η συζήτηση έγινε παρά το αίτημα της αναβολής που είχε καταθέσει η «Ενότητα Πολιτών».
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση των τελών στην πόλη των Ιωαννίνων.
Αναλυτικά:
– Μείωση στην πόλη των Ιωαννίνων κατά 5,4%, από 1,85 ευρώ στα 1,75 ανά τετραγωνικό μέτρο
– Μείωση στην Παμβώτιδα κατά 10%, από 1 ευρώ σε 0,90 το τετραγωνικό.
– Τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής παραμένουν σταθερά στο 0,75 ευρώ όπως και στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος. Αυξάνονται από 0,70 σε 0,75 στην Κοινότητα Περάματος ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου αυξάνονται από 0,54 σε 0,65 ευρώ το τετραγωνικό.
– Διατηρείται και τη νέα χρονιά το κοινωνικό τιμολόγιο για όλες τις κατηγορίες όπως ίσχυε μέχρι τώρα ενώ επιπλέον υπάρχει πλήρης απαλλαγή τελών για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και άνω.
– Σημαντικές ελαφρύνσεις θα επιφέρει η ένταξη στον πρώτο γενικό συντελεστή για τις οικίες χώρων βοηθητικών, αποθηκών, θέσεων στάθμευσης, καθώς και κοινόχρηστων χώρων ακινήτων που μέχρι σήμερα χρεωνόταν με τον συντελεστή οικονομικής δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει σε όλη την έκταση του Δήμου και εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
Μία ακόμη καινοτομία που χαρακτηρίζει τα ανταποδοτικά τέλη της νέας χρονιάς είναι η ειδική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινωφελή ιδρύματα, όπως είναι τα νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι ΤΟΜΥ και οι κοινωνικές δομές. Ο γενικός συντελεστής καθορίζεται στα 1,40 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων μέχρι τώρα κατέβαλαν τέλη με το επαγγελματικό τιμολόγιο.
Για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας η απόφαση προβλέπει μείωση στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο από 3,50 σε 3,40 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση στην Παμβώτιδα (Κατσικά και Κουτσελιό) από 1,48 σε 1,40 ευρώ το τετραγωνικό και αύξηση στις υπόλοιπες κοινότητες από 0,41 σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση στη Δημοτική Ενότητα Περάματος από 1,50 σε 1,40 ευρώ, αύξηση των τελών σε Πεδινή- Μπιζάνι από 0,95 σε 1,40 όπου είναι εγκατεστημένες μεγάλες επιχειρήσεις, σταθερά τέλη -0,95- στις υπόλοιπες Κοινότητες της Δημοτικής Κοινότητας Μπιζανίου, σταθερά επίσης τέλη για τα μικρά καταστήματα- καφενεία της ίδιας δημοτικής ενότητας, ενιαία τέλη 1,40 ευρώ στα αστικά κέντρα των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων και αύξηση στο Νησί από 1,03 σε 1,1 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι καθορίζεται ενιαίος συντελεστής 0,2 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλες τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ η χρεωστική επιφάνεια υπολογίζεται σε ποσοστό 50%.
Με την απόφαση αυτή επέρχονται μειώσεις στα τέλη από 33% μέχρι και 97% στις κοινότητες της Παμβώτιδας, εκτός από Κατσικά και Κουτσελιό, γεγονός, που όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αποτυπώνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Οι στόχοι για το 2020 όπως τους παρουσίασε ο κ. Βάββας είναι η περαιτέρω μείωση των συντελεστών αλλά και ο καθαρισμός ζωνών με βάση την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του και απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος –συμβατικός- τρόπος καθορισμού των ανταποδοτικών τελών δεν είναι ο πιο δίκαιος. Ουσιαστικές και δίκαιες αλλαγές θα επέλθουν μέσα από τον καθορισμό ζωνών, κάτι όμως που απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ αυτόν που είχε στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή, στην παρούσα φάση.
«Οι μικρές μεταβολές –μειώσεις και αυξήσεις- έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Αποτυπώνουν την βούλησή μας για ισονομία και ισοπολιτεία. Μειώνουμε τα τέλη στην πόλη θέλοντας να στείλουμε το μήνυμα ότι ξεκινάμε μία διαδικασία για αποκατάσταση της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στην μικρή αύξηση τελών για την Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου όμως με βάση όσα ίσχυαν ως σήμερα οι αποκλίσεις ήταν τεράστιες.
Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής έγινε με βάση την σύγκλιση που πρέπει να επέλθει με βάση την ισονομία και χωρίς να υποχωρεί σε τοπικές πιέσεις.
Τα ανταποδοτικά τέλη ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.
Η αντιπολίτευση
Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος της πρότασης αναβολής, η Ενότητα Πολιτών με τον Θ. Γιωτίτσα στην εισήγησή της έκανε λόγο για μειώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που δεν θα γίνουν αντιληπτές στις τσέπες των δημοτών.
Ο κ. Γιωτίτσας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η εισήγηση και η τελική πρόταση θα είναι η αρχή μίας σοβαρής προσπάθειας ανακούφισης των Γιαννιωτών ή μία επικοινωνιακή φωτοβολίδα.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε λίγο αργότερα και η τοποθέτηση του Θ. Μπέγκα, που χαρακτήρισε πρόχειρη την προετοιμασία της δημοτικής αρχής, κάτι που αποδείχθηκε, όπως ανέφερε στη συζήτηση.
Η Τατ. Καλογιάννη και η παράταξη Ιωάννινα 2023 υπερψήφισε την πρόταση με την επισήμανση όμως ότι θα πρέπει από το επόμενο έτος να γίνουν σοβαρές αλλαγές εξοικονόμησης πόρων μέσω της ενεργειακής αναβάθμιση του οδοφωτισμού και του αστικού φωτισμού, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της συλλογής των βιοαποβλήτων και τον διεθνή διαγωνισμό για νέο, εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Λ. Νάτσης τόνισε ότι επί της ουσίας όλα τα τελευταία χρόνια γίνονται σημειακές αυξομειώσεις χωρίς οι πολίτες να βλέπουν όφελος στις τσέπες τους. Τις διαφωνίες τους σε πολιτικό επίπεδο εξέφρασαν Όλυ Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας, ενώ Ν. Γκόντας και Αρ. Μπαρτζώκας έκαναν λόγο για «τολμηρές αποφάσεις» της δημοτικής αρχής που δείχνουν το δρόμο ακόμη μεγαλύτερων μειώσεων και εξορθολογισμού τα επόμενα χρόνια.
Προσφυγικό, υδατοδρόμιο και έργα στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση
Το προσφυγικό, το υδατοδρόμιο και η πορεία των έργων αποτέλεσαν τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση.
Ο Δήμαρχος ενημερώνοντας το σώμα κι απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων μετά και τις μετακινήσεις των τελευταίων ημερών ανέρχεται στις 3.709.
Ο κ. Ελισάφ επανέλαβε ότι πέρα από την ισοκατανομή στις Περιφέρειες απαιτείται ισοκατανομή και εντός της Περιφέρειας ώστε να μην υπάρχουν νομοί με πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι νομοί με ελάχιστο ή καθόλου.
Στο θέμα περί καθυστερήσεων στην εξέλιξη των έργων απάντηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος καθώς και ο δήμαρχος.
«Δεν μπορεί να εγκαλείτε τη σημερινή Δημοτική Αρχή, δημοτική αρχή δυόμισι μηνών για καθυστερήσεις σε έργα που είναι δημοπρατημένα προ ετών», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν εργολαβίες που επί χρόνια λιμνάζουν.
Όσον αφορά το πάρκο της Αίγλης βρίσκεται υπό κατάρτιση ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας, τα έργα στην Εφύρας έχουν δημοπρατηθεί, η Παπαναστασίου δημοπρατήθηκε το 2΄017και καθυστέρησε καθώς εκ των υστέρων αποφασίστηκε η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ ενώ στο Κάτω Νεοχωρόπουλο σταμάτησαν οι παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης καθώς υπήρχε εργολαβία της ΔΕΥΑΙ η οποία έπρεπε να είχε προηγηθεί.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται απόλυτος συντονισμός μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ ώστε να αποφεύγεται το «ράβε-ξήλωνε».
«Οφείλουμε να οργανώνουμε τις υπηρεσίες, να υπάρχει συντονισμός και να αποφεύγονται διαχρονικά προβλήματα. Δεν μπορεί Δήμος και ΔΕΥΑΙ να είναι δύο ξένοι στην ίδια πόλη όπως συνέβαινε επί μακρόν. Αυτό αλλάζει», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει υδατοδρόμιο στην Παμβώτιδα. Υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνει ένα διεθνές υδατοδρόμιο που θα επιτρέπει να διασυνδεθούν προορισμοί του εξωτερικού.