«Σε ό,τι αφορά στη «Σχεδία» διατηρείται η σύμβαση που ισχύει μέχρι το 2027, η οποία όμως μπορεί να λήξει μονομερώς, νωρίτερα.
Θέση ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση των φορέων πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων στο νέο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων πήρε στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, μετά την έκδοση ενός ψηφίσματος που θα ακολουθεί το πρότυπο του αντίστοιχου ψηφίσματος της Περιφέρειας Ηπείρου, συμπεριλαμβάνοντας όμως και τις προβλέψεις για τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων.
Στην συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε το θέμα κατόπιν σχετικού αιτήματος της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ τοποθετήθηκαν η κα Κρικώνη από τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ και ο επιστημονικώς υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου.
Αμφότεροι εξέφρασαν την αντίθεση των φορέων που εκπροσωπούν με τον κ. Παπαχρήστου να αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή του ΚΕΘΕΑ και στην παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση που απολαμβάνει ακριβώς λόγω της ψυχοκοινωνικής του προσέγγισης απέναντι στους εξαρτημένους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό που έχει διαρρεύσει από το υπουργείο Υγείας την 1η Νοεμβρίου ορίζει την απεξάρτηση ως μια χρόνια εγκεφαλική νόσο που χρειάζεται πάντα, φαρμακευτική αντιμετώπιση, «…ενώ εμείς θεωρούμε ότι τα αίτια που οδηγούν στην εξάρτηση και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, έχουν ψυχοκοινωνική βάση. Αυτό που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο είναι ένας συγκεντρωτικός οργανισμός που κόβει την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα που τόνισε πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο καταργείται η αυτοτέλεια των φορέων απεξάρτησης όπως όμως και τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα.
«Σε ό,τι αφορά στη «Σχεδία» διατηρείται η σύμβαση που ισχύει μέχρι το 2027, η οποία όμως μπορεί να λήξει μονομερώς, νωρίτερα.
Η πρόληψη στο εξής, θα γίνεται αποσπασματικά και κατακερματισμένα μέσω κάποιων προγραμμάτων. Διακόπτεται έτσι, το σημερινό θεραπευτικό συνεχές της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικήςεπανένταξης και προτιμάται ένας γραφειοκρατικός κεντρικός έλεγχος. Δυστυχώς, δε ρωτήθηκε κανείς από το ΚΕΘΕΑ ούτε από τα Κέντρα Πρόληψης, ούτε προηγήθηκε κάποια διαδικασία διαβούλευσης», ανέφερε η κα Μαρκούλα, που πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος που θα αναφέρει την ανάγκη διαφύλαξης της πρόληψης και της αντιμετώπισης της κοινωνικής επανένταξης των πρώην εξαρτημένων.
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των φορέων πρόληψης και του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ εξέφρασαν στη συνέχεια με τις τοποθετήσεις τους ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων.