Το σύστημα ευφυούς στάθμευσης που αναπτύσσεται στα Γιάννενα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος παρουσιάστηκε στην διάρκεια ημερίδας που έγινε με την συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του συστήματος εκατό θέσεις στάθμευσης έχουν γίνει «έξυπνες». Οι αισθητήρες δηλαδή που τοποθετήθηκαν παρέχουν στοιχεία για τον χρόνο παρκαρίσματος αλλά μπορούν να δώσουν εικόνα και για το παράνομο παρκάρισμα.
Παράλληλα παρέχει την δυνατότητα για την συλλογή δεδομένων τα οποία ο δήμος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για άλλες παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου αναπτύχθηκε μία δίγλωσση Εφαρμογή (ελληνικά, αγγλικά), συμβατή σε iOS & Android φορητές συσκευές.
Η mobile εφαρμογή παρέχει πληροφορίες σε «πραγματικό» χρόνο για:
– τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες και κυκλοφοριακά συμβάντα στο Δήμο Ιωαννίνων,
– προβάλει δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης καθώς και
– πληροφορίες για σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Ιωαννίνων μέσω του κινητού τηλεφώνου,
– διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης στην περιοχή ενδιαφέροντος του χρήστη με χρήση του GPS της συσκευής του.
Η πιλοτική φάση λειτουργίας του έργου ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου οπότε θα είναι διαθέσιμα και τα πρώτα συμπεράσματα.
Ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης Γιάννης Λυκογιώργος τόνισε ότι η έξυπνη πόλη είναι μία έννοια που αποκτά περιεχόμενο όταν οι πολίτες της φέρονται και δρουν έξυπνα.
Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει μία ισχυρή ομάδα καταρτισμένη στις νέες τεχνολογίες με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής και του Πανεπιστημίου. Η ομάδα αυτή θα λειτουργεί κριτικά και συμπληρωματικά στις υπηρεσίες του Δήμου και θα συμβάλλει ώστε σταδιακά τα Γιάννενα να αποτελέσουν μία πραγματικά έξυπνη πόλη.
Το πρόγραμμα στοχεύει από την πλευρά του να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τις εφαρμογές περισσότεροι πολίτες και επισκέπτες, δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται στην πόλη και αξιολογώντας υφιστάμενες δομές και προτεινόμενα μέτρα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την κινητικότητα. Οι κάτοικοι καλούνται να καταγράψουν τις ημερήσιες διαδρομές τους, να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες μετακίνησης αλλά και να πουν τη γνώμη τους σχετικά με μελλοντικές παρεμβάσεις.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου εγκαταστάθηκε εξοπλισμός για τη διαχείριση θέσεων παρόδιας στάθμευσης σε 100 σημεία του κέντρου της πόλης. Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε με την προμήθεια και τοποθέτηση υπόγειων αισθητήρων, μέσω των οποίων αντλούνται κυκλοφοριακά δεδομένα, από τα οποία συλλέγονται κρίσιμα στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των θέσεων στάθμευσης από τους πολίτες, δίνοντας στο Δήμο Ιωαννιτών τη δυνατότητα να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα για τον σχεδιασμό πολιτικών και παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας σε όλα τα επίπεδα.