Συμφώνησαν ότι διαφωνούν! Για ακόμη μια φορά στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ήρθε το θέμα της αντικατάστασης των λαμπτήρων του δήμου Ιωαννιτών χωρίς και πάλι να υπάρξει «λευκός καπνός» αλλά μια πρόταση που περιλαμβάνει τρία σημεία:
– Η αντικατάσταση να καλύψει το σύνολο της έκτασης του Δήμου.
– Το έργο να υλοποιηθεί με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ή με ΣΔΙΤ και
– Nα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός ELENA.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής προκειμένου το Σώμα να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι και με πιο τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία. ΣΔΙΤ ή ΣΕΑ;
Ιδού το μεγάλο ερώτημα ενώ για ακόμη μια φορά δεν μάθαμε πόσοι τελικά είναι οι λαμπτήρες στα Γιάννενα.!
Γενικά, από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν βγήκαμε σοφότεροι καθώς από την μια η δημοτική αρχή επέμεινε στην απόφασή της να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο για την υλοποίηση του έργου κάνοντας αναφορά στην ανάγκη μόχλευσης ποσών και όχι «δέσμευσης από ιδίους πόρους» ενώ από την άλλη η αντιπολίτευση και ο Θωμάς Γιωτίτσας επέμεινε ότι για το θέμα αυτό έχουν προσφύγει υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα δεσμευόταν πόροι καθώς το έργο θα εντασσόταν στη διαχειριστική και θα χρηματοδοτούνταν από εκεί».
ΣΔΙΤ ή ΣΕΑ;
ΣΔΙΤ δηλαδή σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου ή ΣΕΑ δηλαδή Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης;
Αυτό είναι το ερώτημα που φαίνεται να τίθεται ενώ αναφορικά με τα ζητούμενα της δημοτικής αρχής όπως τα κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και εισηγητής του θέματος Φώτης Βάββας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βάββας ανέφερε ότι σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η δική τους αναλύεται σε αντικατάσταση ποσοστού τουλάχιστον 80% των λαμπτήρων ενώ περιλαμβάνει σειρά δυνατοτήτων ελέγχου και δημιουργία προδιαγραφών όπως αισθητήρες και ηλεκτρονικές εφαρμογές αλλά και περιοδικό έλεγχο και παρακολούθηση καθώς και τηλεχειρισμό για πιλοτική εφαρμογή στα πλαίσια του smart city.
Αφού αποδόμησε την προηγούμενη λογική λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο μοντέλο ακολουθήθηκε από ελάχιστους δήμους» προχώρησε στη μόχλευση πόρων αναφέροντας τις δυο επιλογές: ΣΔΙΤ και ΣΕΑ. Οι συμβάσεις όπως είπε έχουν διάρκεια 12 έως 15 ετών ενώ σύμφωνα με τον κ. Βάββα πλην του τεχνικού συμβούλου των ΟΤΑ που θα κάνει την μελέτη θα πρέπει να προσληφθεί ένας ακόμη που θα ελέγχει όλη τη διαδικασία από το πρώτο έως το τελευταίο βήμα.
«Εάν πάμε στη κατεύθυνση ΣΔΙΤ η ΣΕΑ με δανειοδότηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων θα πρέπει να έχουμε έναν τεχνικό σύμβουλο είπε ενώ ανέφερε ότι στην προηγούμενη μελέτη είχαν μείνει εκτός σημαντικές περιοχές και αυτό σήμαινε «πρακτική αστοχία» καθώς θα ήταν δύσκολος ο έλεγχος «διαφορετικών αναδόχων των εκάστοτε έργων».
Ο πρόεδρος και αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε ότι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι να καλύψει με ένα έργο το σύνολο του δήμου, χωρίς να υπάρξει κανένα κόστος για τους πολίτες αφού ο δήμος θα επιλέξει την λύση της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Μάλιστα, είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, ο δήμος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης με την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει έργα που δεν μπορούν να βρουν άλλη πηγή χρηματοδότησης.
Ο Θωμάς Γιωτίτσας υποστήριξε ότι είναι «Αδιανόητο να καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ποσά είναι τα φωτιστικά στο δήμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν μπορεί να πάμε από τις 20.000 στις 12.000 που λέμε εμείς. Να προηγηθεί σοβαρή μελέτη κόστους οφέλους και κυρίως για τους αριθμούς των λαμπτήρων… Δεν είμαστε σήμερα σε θέση να συζητήσουμε το θέμα. Το δικό μας σκεπτικό έχει αποτυπωθεί και θα το θέσουμε και την Παρασκευή στο δημοτικό συμβούλιο» είπε.
Ερωτήματα αναφορικά με το κόστος αλλά και την πρόσληψη διαφορετικών τεχνικών συμβούλων έθεσε και ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη αλλά και ο Στέφανος Μάντζιος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ