Τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην λειτουργήσει η μονάδα βιοαερίου στην περιοχή της Σκλίβανης, έκανε και ο δήμος Δωδώνης.
Βέβαια, το μεγάλο βάρος σήκωσαν από την πρώτη στγμή οι κάτοικοι, η Επιτροπή αγώνα και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών που εδώ και μήνες προσπαθούν να σταματήσουν τα όποια σχέδια λειτουργίας της μονάδας στην περιοχή τους.
Και ο δήμος Δωδώνης συντασσόμενος έκανε σειρά ενεργειών προκειμένου να αποτραπεί η λειτουργία της μονάδας. Ειδικότερα σύμφωνα σε ανακοίνωση του δήμου Δωδώνης, «με την τεκμηριωμένη και άρτια επεξεργασία του φακέλου και με την παρέμβαση του Δημάρχου, αποφασίστηκε η αναβολή λήψης απόφασης για την αδειοδότηση της «Μονάδας Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος 1,99 MW στην Τ.Κ. Σκλίβανης», από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Δήμαρχος μετέφερε στο αδειοδοτικό όργανο το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (υπ’ αριθμ. 66/2023), με την αρνητική γνωμοδότηση, βάσει και της απόφασης της γενικής συνέλευσης των κατοίκων της Κοινότητας Σκλίβανης.
Η αγωνία των συγκεκριμένων κατοίκων έχει αποτυπωθεί στις 621 υπογραφές που συλλέχθηκαν ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας Βιοαερίου και την ανησυχία αυτή των κατοίκων μετέφερε με την παρέμβασή του ο κ. Ντακαλέτσης.
Τα βασικά επιχειρήματα
Η βασική επιχειρηματολογία στηρίχθηκε στα εξής:
Όπως αποδείχθηκε επί μακρόν, η επενδύτρια εταιρεία ήρθε να διορθώσει αρκετές πλημμέλειες της μελέτης, κατόπιν υποδείξεων του Δήμου Δωδώνης, γεγονός που σύμφωνα με το Δήμαρχο, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη μελετητική αρτιότητα του έργου εν συνόλω, καθώς είναι βέβαιο πως μπορεί να υπάρχουν και άλλα ακόμα σημεία, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Δωδώνης.
Στο αγροτεμάχιο 152 ως αγροτική γη Υψηλής Παραγωγικότητας, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, βιοαέριο ή βιορευστά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι απαιτούμενες ποσότητες πρώτης ύλης θα προέρχονται από αγροτικές ή κτηνοτροφικές ή δασικές εκμεταλλεύσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 85% από την ίδια αυτή περιοχή, γεγονός το οποίο αμφισβητείται ότι θα συμβαίνει, δεδομένου ότι δεν παράγονται οι συγκεκριμένες ποσότητες στην περιοχή της Σκλίβανης.
Η διάθεση του τελικού προϊόντος που ανέρχεται στους 65.000 τόνους (85% υγρό λίπασμα και 15% στερεό), δηλώνεται ότι θα γίνεται σε διάφορες κοινότητες του Δήμου Δωδώνης άλλων Δημοτικών Ενοτήτων όπως Σελλών και Λάκκας Σουλίου, χωρίς όμως να αξιολογούνται οι επιπτώσεις αυτού στο περιβάλλον και στις γειτνιάζουσες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, δεδομένου ότι κάποιες από τις εκτάσεις αυτές βρίσκονται δίπλα σε ρέματα, ενώ επιπρόσθετα, ως προς το χαρακτήρα τους, δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για αγροτικές ή δασικές γαίες. Οι παρατηρήσεις αυτές λειτούργησαν καίρια για να οδηγηθεί το θέμα σε αναβολή. Οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν ελεγχθεί ούτε ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Τέλος, εκφράστηκε ο προβληματισμός σχετικά με τη χωροθέτηση της μονάδας Βιοαερίου στα όρια του Υπόγειου Υδατικού Συστήματος Λούρου, της Λεκάνης Απορροής Ποταμού Λούρου, το οποίο είναι ενταγμένο στο Μητρώο προστατευομένων περιοχών πόσιμου ύδατος.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ