Την ανάγκη εκπόνησης μίας συνολικής μελέτης παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων, τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δ. Νάστος, δεδομένου ότι η λίμνη Παμβώτιδα έχει συγκεκριμένο όριο αντοχής.
«Μείναμε στις διαπιστώσεις και στο να ακούμε ότι τα έργα είναι εθνικής σημασίας και θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η μελέτη για την παροχέτευση των ομβρίων σε νέους αποδέκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του itv η σημασία του αποστραγγιστικού δικτύου του λεκανοπεδίου αποδεικνύεται κάθε φορά που εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις, όπως αυτές του τελευταίου 20ημέρου, σε συνδυασμό και με τις χιονοπτώσεις.
Αν δεν υπήρχε το αποστραγγιστικό δίκτυο το λεκανοπέδιο και ο αστικός ιστός των Ιωαννίνων θα ήταν σχεδόν μόνιμα «πνιγμένα» κάτω από το νερό.
Μετά τις πλημμύρες όμως και τις καταστροφές του 2010 σε ετήσια βάση οι καθαρισμοί των τάφρων αποτελούν μία επιβεβλημένη ενέργεια.
Αλάτι και βροχές κατάστρεψαν τους δρόμους
Η χρήση τόνων αλατιού σε διάστημα λίγων ημερών για την αντιμετώπιση του παγετού, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, δημιούργησαν τεράστιες ζημιές στο οδόστρωμα στο αστικό οδικό δίκτυο και όχι μόνο.
Για όσο διάστημα συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις είναι αδύνατη η επούλωση των πληγών αυτών, ανέφερε ο Δ. Νάστος, ζητώντας την κατανόηση και την υπομονή των συμπολιτών.
Εκφράζοντας τέλος μία προσωπική άποψη σημείωσε ότι θα έπρεπε να προϋπολογιστούν λιγότερα χρήματα για τα δύο μεγάλα οδικά έργα (Νιάρχου και επέκταση Γεννηματά) προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μίας συνολικής παρέμβασης για την αποκατάσταση μεγαλύτερων τμημάτων του εσωτερικού οδικού δικτύου των Ιωαννίνων.