Χέρια υψωμένα και η φωνή της μάνας του Παύλου Φύσσα χαράζει ανεξίτηλα την χτεσινή ημέρα: «Παύλο μου, νικήσαμε».
Έτσι, με αυτό τον σπαρακτικό τρόπο σφραγίζεται μια από τις πιο σημαντικές δίκες στα ελληνικά χρονικά. Μια απόφαση σταθμός, που ο αντίκτυπός της είναι μεγάλος τόσο για την ίδια τη Δικαιοσύνη όσο και για την κοινωνία.
Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν την Τετάρτη στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα με εκείνο της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του ναζισμού να κυριαρχεί.
Και στα Γιάννενα, έγινε συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου δεκάδες πολίτες ένωσαν τις φωνές τους μαζί με χιλιάδων άλλων σε όλη τη χώρα.
Το δικαστήριο και οι δικαστές, μετά από μια διαδικασία που κράτησε 5,5 χρόνια, και μετά από 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανακοίνωσε τις αποφάσείς του.
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρώην βουλευτών για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι ιστορική.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ιωάννης Λαγός, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος κρίθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη ένοχοι!
Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης σης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω παραγραφής.
Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό Μίχο και Μπούκουρα.
Στο κέντρο των Ιωαννίνων παρά τις συνθήκες πολλοί ήταν εκείνοι που έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση. Στην κεφαλή το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από πολλούς πολιτικούς χώρους.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο Κώστας Ηλίας από πλευράς του Εργατικού Κέντρου, ο εκπρόσωπος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δάφλος και ο Φίλιππας Φίλιος εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τους μίλησαν για μια ιστορική απόφαση που αφορά όχι μόνο την χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τη Χρυσή Αυγή:
«Η Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστή στον Συνταγματικό κανόνα πως τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Οι υπόδικοι είναι πλέον κατάδικοι και η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια εγκληματική οργάνωση, αρμοδιότητας του σωφρονιστικού και όχι του πολιτικού συστήματος.
Για να φτάσουμε όμως εδώ, κάποιοι είτε έχασαν τη ζωή τους ή κυνηγήθηκαν και κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη, εργαζόμενοι επίμονα, τεκμηριωμένα και αθόρυβα, ενώ η εγκληματική οργάνωση τότε δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο από τις εκλογές του 2019 κόμμα.
Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ