Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η αυξανόμενη δημοφιλία συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, με αρκετές από αυτές να βασίζονται στην κάνναβη, καθώς οι παρενέργειές τους είναι πολύ σοβαρότερες ενώ το αγοραστικό τους κοινό είναι συχνά ανήλικο.
Μία από αυτές είναι και το Skunk, που έγινε πρόσφατα γνωστό στη χώρα μας, με παιδιά να είναι χρήστες από τα πρώτα χρόνια της εφηβικής τους ζωής. Ο επιστημονικός κόσμος από την πλευρά του προειδοποιεί για την επικινδυνότητα της ουσίας, η οποία έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις στους ανήλικους χρήστες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αγωγής υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Β. Κούτρα, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση κυκλοφορούν 300 νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες και 100 συνθετικές ουσίες κανναβινοειδών. Με αυτό το δεδομένο δεν θεωρείται τυχαία η στροφή στην παραγωγή υδροπονικών καλλιεργειών κάνναβης σε κλειστούς χώρους και με τέτοιες συνθήκες που το τελικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικής μορφής ναρκωτικό προϊόν.
«Από τη στιγμή που ανακαλύπτονται και πλασάρονται στην αγορά ως υβρίδια κυκλοφορούν νόμιμα, καθώς μέχρι να ανιχνευθούν και να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών του ΟΗΕ και του ΠΟΥ χρειάζεται αρκετός χρόνος», σημείωσε αρχικά.
Το κύριο στοιχείο των υδροπονικών καλλιεργειών, για την παραγωγή φυτικών υβριδίων είναι ότι το τελικό προϊόν είναι από τρεις έως πέντε φορές περισσότερο δραστικό από την ινδική κάνναβη.
Πολυετείς έρευνες σε χώρες όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επιβεβαιώσει τις σοβαρές παρενέργειες της χρήσης αυτών των ουσιών σε επίπεδο πρόκλησης ψυχώσεων μέχρι και τη σχιζοφρένεια, αλλά και επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία του χρήστη.
«Ουσίες όπως το Skunk αποδεδειγμένα πλέον προκύπτει ότι προκαλούν μεγαλύτερες και πιο σοβαρές παρενέργειες και ταυτόχρονα διαθέτουν ως ουσίες λιγότερους προστατευτικούς παράγοντες για τον χρήστη», σημείωσε ο κ. Κούτρας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει παίξει ρόλο στην Ελλάδα και στη διάδοση των ουσιών αυτών η δημόσια συζήτηση για την χρήση και τις ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης, ο κ. Κούτρας έκανε λόγο για «νοητικό χάσμα εκείνων που πιστεύουν ότι αφού η κάνναβη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς ή φαρμακευτικούς σκοπούς, δεν μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό», κατέληξε.