Στην απόφαση να ζητηθεί η επανεξέταση της σύμβασης για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων με τη Μονάδα ΑΣΑ και να γίνου συζητήσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου και για τον τρόπο απόδοσης των χρημάτων που προκύπτουν από την ελάχιστη ποσότητα, κατέληξε η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, που πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα χωρίς διάθεση για εντάσεις.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ειπώθηκε αρκετές φορές η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», γεγονός που αποδεικνύει πόσο μεγάλη ανάγκη είναι για τους δήμου η αναθεώρηση της σύμβασης για τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ, όσον αφορά την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων.
Το ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα ήταν γνωστό, καθότι οι δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κατάσταση που δημιουργεί αδιέξοδο στην οικονομική τους λειτουργία λόγω της παρακράτησης των ανταποδοτικών μέσω των λογαριασμών ρεύματος, κάτι που δεν προβλέπεται από την υπογραφείσα σύμβαση, και γίνεται για την απόδοση των οφειλών που προκύπτουν από τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μονάδα.
Ένα ζήτημα που επίσης συζητήθηκε στη πρώτη συνεδρίαση έχει να κάνει με την ενιαία τιμολογιακή πολιτική και το οποίο δεν είναι απίθανο να προχωρήσει, εφόσον επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, υποχρέωση που θα αναλάβει ο Φορέας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Νικ. Καλαντζής.
Να μην περάσει η διαχείριση σε άλλον Φορέα
Ο Νικ. Καλαντζής έκανε μία αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, για τον οποίο έχει εκδοθεί ήδη η διαπιστωτική πράξη και αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ.
Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους τόνισε ότι ο κυρίαρχος είναι να μην αφήσει η αυτοδιοίκηση τη διαχείριση των απορριμμάτων σε άλλον Φορέα.
Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά με κυριότερο τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν εξαιτίας της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση λειτουργίας των ΣΜΑ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλαντζής τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διπλή χρέωση των δήμων σήμερα, που πληρώνουν τέλη εισόδου και χρήσης στους ΧΥΤΑ και ταυτόχρονα παρακρατούνται χρήματά τους από τα ανταποδοτικά, γιατί δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο.
«Προφανώς, δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη, όμως ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, την επιχορήγηση από την πολιτεία και ως έμπρακτη αναγνώριση των βημάτων που έχουν γίνει στην Ήπειρο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Καλαντζής.
Συζήτηση για τους όρους σύμβασης
Για τον δήμο Ιωαννιτών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευ. Πήχας δήλωσε υπέρμαχος της αλλαγής των όρων σύμβασης με το εργοστάσιο τονίζοντας πως η λογική λέει ότι κάθε δήμος θα πληρώνει για την ποσότητα που παράγει.
«Το δίκαιο είναι ο καθένας να πληρώνει για αυτά που παράγει. Έχω εκφράσει τη διαφωνία μου στο ενδεχόμενο επιβάρυνσης των δημοτών των Ιωαννίνων για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους απομακρυσμένους δήμους, όμως με διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Πήχας που εμμέσως άσκησε και κριτική στον Θ. Μπέγκα που φέρεται να είχε αποδεχθεί στο παρελθόν την πρόταση της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.
Ο πρώην δήμαρχος και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ «σήκωσε το γάντι» και διέψευσε κατηγορηματικά πως έχει διατυπώσει αντίστοιχη άποψη.
«Είχα πει και το υποστηρίζω και τώρα ότι αξίζει να δοκιμάσουμε τα περιθώρια συγκλίσεων, όμως ποτέ δεν μίλησα για ενιαία τιμολογιακή πολιτική, γιατί δεν είχαμε στα χέρια μας αριθμητικά και ποσοτικά στοιχεία», τόνισε.
Τόσο ο δήμαρχος Πρέβεζας Νικ. Γεωργάκος όσο και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος συμφώνησαν πως θα πρέπει να ζητηθεί αναθεώρηση της σύμβασης με το εργοστάσιο, γιατί τα δεδομένα του 2020 είναι διαφορετικά από εκείνα του 2013.
Ο δήμαρχος ΑρταίωνΧρ. Τσιρογιάννης επέμεινε και αυτός στην ανάγκη αναθέωρησης της σύμβασης, εκφράζοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης του αιτήματος από την ανάδοχο εταιρεία του εργοστασίου.
«Προφανώς υπάρχουν υπογραφές, όμως είναι αμφίδρομες. Δεν έχουμε μόνο εμείς υποχρεώσεις, αλλά έχει και το εργοστάσιο. Οι ΣΜΑ δεν λειτουργούν, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του κόστους. Θα πρέπει να συζητήσουμε με ίσους όρους, αλλά και η πολιτεία να μην επιβραβεύει τους ασυνεπείς», πρόσθεσε.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη από τον δήμο Νικ. Σκουφά
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης πρότεινε την επανεξέταση της σύμβασης και για τον επιπλέον λόγο ότι το εργοστάσιο λειτουργεί σήμερα με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού, επομένως και η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη σύμβαση.
Περισσότερο πολιτική, προφανώς και λόγω του αποτελέσματος των εκλογών στο ΦΟΔΣΑ ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου που τόνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί το Σώμα για τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια με την σύμβαση που υπεγράφη και βρίσκεται σε ισχύ.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη για παράνομη παρακράτηση των ανταποδοτικών προανήγγειλε η δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζ. Βαβέτση, ενώ ίση αντιμετώπιση των απομακρυσμένων, ορεινών και μειονεκτικών δήμων που δεν μπορούν να επιβαρυνθούν, ούτε να επιβαρύνουν τους δημότες τους ζήτησαν και οι δήμαρχοι Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Πάργας Νικ. Ζαχαριάς, Κ. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος, Γ. Καραϊσκάκη Περ. Μίγδος, Φιλιατών Σπ. Παππάς, Σουλίου Γ. Καραγιάννης και Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος.