Δεν γλύτωσαν τα Γιάννενα τελικά το τοπικό lockdown και από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, όπως και οι Σέρρες, ανεβαίνουν επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας και περνούν από το «πορτοκαλί» (3) στο «κόκκινο» (4) επίπεδο αυξημένου συναγερμού, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης.
Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο τρία, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».
Η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τον ημερήσιο μέσο όρο των 430 νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, πλέον οι νέες μολύνσεις είναι 773.
Πολλά περισσότερα είναι, όπως είπε, και τα τεστ. Ενδεικτικά, μόνο την Τρίτη έγιναν πάνω από 25.000 ανά τη χώρα.
Σ. Τσιόδρας: Είναι η ώρα της συνείδησης
Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής. Όπως προσέθεσε η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».
Ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορωναϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.
«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.
Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα – 21 κρούσματα στα Γιάννενα
Απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωναϊού καταγράφηκε την Τρίτη στην Ελλάδα, όπου ξεπέρασαν πρώτη φορά τα 1.000, και μάλιστα κατά πολύ, φθάνοντας στα 1.259. Την ίδια ώρα, και οι νεκροί είναι περισσότεροι κατά 12.
Από τις νέες μολύνσεις, οι 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 3.950 (12,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε ΜΕΘ συνολικά 102 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών, οι 33 (32,4%) είναι γυναίκες. Τo 96,1% των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Με τους 12 νέους θανάτους, οι νεκροί είναι 593 συνολικά στη χώρα, οι 225 (37,9%) γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στα Γιάννενα καταγράφηκαν 21 νέα κρούσματα, στην Άρτα 2και στη Θεσπρωτία 4.