Εκτενής συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 4 Μαρτίου και για τον κορωναϊό. Η ενημέρωση έγινε από ιατρούς – περιφερειακούς συμβούλους που αναφέρθηκαν στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, υπογραμμίζοντας πως οι κατευθύνσεις και οδηγίες δίνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει τη μεταφορά δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Σταυρούλα Τσιάρα, ανάφερε πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, ζήτησε να εφαρμόζονται στο ακέραιο τα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως για αυτό υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) κ. Μαργαρίτα Κιτσανού αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έχει οριστεί ως «αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς» για κρούσματα κορωναϊού, σημειώνοντας ότι απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό, υλικά και χρηματοδότηση, ενώ επιμέρους ζητήματα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ανέπτυξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρ. Ματσίρας, Ευ. Νάνος.
Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο λιμένα Ηγουμενίτσας ενημέρωσαν το Σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης και η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ρεγγίνα Δηλαβέρη.
Ο Σπ. Ριζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία για το εάν το ΠΓΝΙ ως νοσοκομείο αναφοράς μπορεί να αντέξει μία ταχεία εξάπλωση του ιού και αν η Περιφέρεια μπορεί να ανταποκριθεί με κάποιον τρόπο σε αυξημένες ανάγκες.
Με την ιατρική της ιδιότητα, η Μαργ. Κιτσανού για την παράταξη Ήπειρος Όλων στάθηκε στις πολλές και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο ΠΓΝΙ.
Ψυχραιμία συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση ο Δ. Δημητρίου επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις οικονομικές επιπτώσεις των αποφάσεων για αναβολές εκδηλώσεων.
Ο Γ. Ζάψας τόνισε ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια διαχείρισης με όποιον τρόπο αποφασιστεί ενώ ο Γ. Πρέντζας χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση στο ΠΓΝΙ, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των Ν. Ζήκου, Κ. Νουτσόπουλου και Κ. Αναγνώστου.
Σε διαρκή εκπαίδευση το ΕΚΑΒ
Συνεχής είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς έχουν αναλάβει το ρόλο των διακομιδών των «ύποπτων» κρουσμάτων για κορωναϊό.
Σε τοπικό επίπεδο, η 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ μέχρι και την Πέμπτη τουλάχιστον κλήθηκε να διεκπεραιώσει τη διακομιδή τριών ύποπτών κρουσμάτων για κορωναϊό, που διακομίστηκαν στο ΠΓΝΙ, με τις εξετάσεις ωστόσο να επιβεβαιώνουν, ότι επρόκειτο για κρούσματα της εποχικής γρίπης.
Η υπηρεσία πάντως σύμφωνα με τον διευθυντή της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Μιχ. Τσοβίλη, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, μετά την συνταξιοδότηση του Β. Παπαδιώτη, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει και να πραγματοποιήσει τις διακομιδές με τον τρόπο που προβλέπει το πρωτόκολλο των ενεργειών, ενώ υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής, όπως οι ειδικές στολές, μάσκες, γάντια και άλλα.
«Θεωρώ, ότι θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τυχόν έκτακτες καταστάσεις, εάν αυτό απαιτηθεί. Το προσωπικό είναι έμπειρο και εκπαιδευμένο, η εκπαίδευση συνεχίζεται καθημερινά με βάση την ενημέρωση και τις οδηγίες που παίρνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την κεντρική διοίκηση και εκτιμούμε, ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και σε τυχόν αυξημένες απαιτήσεις, που μπορεί να προκύψουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσοβίλης.