Στα Γιάννενα βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου
Στα Γιάννενα βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή παράδοσης οχημάτων, για τις ανάγκες του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, από την Περιφέρεια Ηπείρου, προς τους δήμους της Περιφέρειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, της βουλευτού της ΝΔ Ιωαννίνων, Μαρίας Κεφάλα καθώς και όλων των Δημάρχων της περιοχής.
Πρόκειται για προμήθεια συνολικά 29 οχημάτων, μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με τον καθένα από τους 18 δήμους να παραλαμβάνει από ένα όχημα 4Χ4, ενώ τα δυο βάν πηγαίνουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα υπόλοιπα 9 κατανέμονται αντίστοιχα στις Περιφερειακές Ενότητες. Σημειωτέον, πως τα οχήματα αυτά, δεν είναι ακόμη εξοπλισμένα για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, καθώς είναι σε εκκρεμότητα η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, η οποία θα γίνει επίσης από το ΕΣΠΑ.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην σημασία της πρωτοβουλίας αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή αποδίδοντας εύσημα σε όσους πρωτοστατούν για την έγκαιρη προετοιμασία: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, για μια τόσο συμβολική και ουσιαστική πρωτοβουλία. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει ονοματεπώνυμο και οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Αναφέρομαι στον Περιφερειάρχη, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε την αναγνώριση και τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους που παράγουν έργο και αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Καχριμάνη, για το όλο το έργο σας.
Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Πολιτική Προστασία της Ηπείρου. 29 νέα οχήματα εντάσσονται στον στόλο της και ενισχύουν δυναμικά τη δυνατότητα απόκρισης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, όσο και σε κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη.
Πρόκειται για μια δράση, η οποία αποτελεί ένα μόνο τμήμα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Κι επιτρέψτε μου να σημειώσω και κάτι ακόμα που έχω δει στην πράξη, σε αυτούς τους λίγους μήνες της παρουσίας μου στο Υπουργείο. Εκτός από τον Περιφερειάρχη, υπάρχει και ένα άλλο όνομα που όντως σφραγίζει την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει ταυτιστεί με την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια και σε κάθε έκτακτη ανάγκη είναι παρών.
Πιστεύω ότι η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα παράδειγμα που ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να διασφαλιστεί η προμήθεια αυτών των οχημάτων. Γνωρίζω πολύ καλά κι από πρώτο χέρι τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Και θα έλεγα ότι στο χρόνο που επετεύχθη, αποτελεί όντως ένα εξαιρετικό επίτευγμα» ανάφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα που στάθηκε στην σημασία της Πολιτικής Προστασίας που κάποτε όπως χαρακτηριστικά είπε ήταν «υπηρεσία ψυγείου»…
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστήριξε ότι στην Πολιτική Προστασία «γίνεται δουλειά» και παράλληλα απέδωσε εύσημα στον Δημήτρη Μαυρογιώργο αλλά και σε όλους όσους εργάζονται για τον ίδιο σκοπό.
Ακολούθησε η παράδοση των οχημάτων στους δημάρχους.
Το παράδειγμα της Ηπείρου
Στις δηλώσεις του ο υπουργός αναφέρθηκε στο «παράδειγμα της Ηπείρου» υπογραμμίζοντας ότι και οι άλλες περιφέρειες πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να εξοπλίσουν τις υπηρεσίες ενώ ανέδειξε την μεγάλη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα λέγοντας ότι η χώρα μας υπερτερεί σε ανθρώπους.
«Ψηλά στα θέματα πολιτικής προστασίας η Ήπειρος»
Με την ευρωπαϊκή του εμπειρία μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε και την άποψη πως η Ήπειρος βρίσκεται ψηλά σε ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, ενώ σημείωσε πως και στο διάστημα το οποίο ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο, αντιμετώπισαν σκληρά φαινόμενα, για να τονίζει στη συνέχεια, πως η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη χώρα.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του υπουργού, και στο ζωντανό κομμάτι της υπηρεσίας, σημειώνοντας: «Το είπα και πρόσφατα σε δηλώσεις μου μετά την κακοκαιρία του Διομήδη. Αυτή η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην διαχείριση των κρίσεων. Θα πρέπει να αυξήσουμε την δυνατότητα του συστήματος συνολικά. Θα πρέπει να τυποποιήσουμε κάποια πράγματα. Οι άνθρωποι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να μπορέσουμε ως σύστημα να αξιοποιήσουμε αυτό το σύνολο», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το αν η δική του ευρωπαϊκή εμπειρία μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει μια γενικότερη κατεύθυνση σε τρόπους δράσης, αλλά και έναν ευρωπαϊκό τρόπο μεθοδολογίας και στην χώρα μας, με στόχο τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε επίπεδο καταστροφών και φυσικά ανθρωπίνων ζωών, ο κ. υπουργός ανέφερε πως «Είναι γεγονός ότι βοηθάει η εμπειρία μου για να δώσω μία πιο μεθοδική συνεισφορά στο σύστημα αλλά πρέπει να είμαστε με πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες είναι μία χώρα που είναι πολύ ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές. Αντιλαμβάνεστε πως οτιδήποτε ευρωπαϊκό έρχεται θα πρέπει να προσαρμοστεί στην σκληρή πραγματικότητα μιας πάρα πολύ ευάλωτης χώρας», σημείωσε και συμπλήρωσε «Ελπίζω και αυτός είναι και ο σκοπός που ανέλαβα το υπουργείο να βοηθήσω όσο μπορώ και νομίζω να βοηθήσω πάρα πολύ και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων γιατί είναι όντως ένα πεδίο που το ξέρω καλά».
Διαφορετικός πια ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας στην πανδημία
Ο υπουργός, ερωτηθείς και για τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας που ήταν κυρίαρχος στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, με τον ρόλο της να έχει διαφοροποιηθεί πλέον, τόνισε πως η υπηρεσία σιγά σιγά πήρε έναν συμπληρωματικό ρόλο, σε σχέση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, έτσι όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
«Από την εμπειρία μου ως συντονιστής για τον έμπολα, τον κύριο ρόλο μετά το πρώτο στάδιο τον έχει πάντα το υπουργείο Υγείας και όλοι οι άλλοι θεσμοί που είναι γύρω από αυτό. Εμάς τώρα η συμβολή μας, έχει σχέση με τις εισόδους στη χώρα, να εξασφαλίσουμε πως όσοι εισέρχονται στη χώρα το κάνουν με το σωστό τρόπο, όπως έχει καθοριστεί και στη παραχώρηση των δυνατοτήτων για τα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και ό,τι αφορά τα self test και άλλα. Πιστεύω ότι αυτός ο συμπληρωματικός ρόλος, είναι πάρα πολύ αναγκαίο, ώστε το υπουργείο Υγείας, να μπορέσει να ασκήσει το ρόλο του όπως πρέπει», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Έλενα Στάμου