- Ασφαλή τα χρήματα των καταθετών τονίζει ο Β. Τσουκανέλης
Ίσες αποστάσεις από την πιθανότητα ή μη υλοποίησης του σεναρίου που ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης για ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κράτησε ο εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Βασίλης Τσουκανέλης.
Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προβλέπει υψηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, συσχέτιση της δόσης με την αξία του ακινήτου, διαγραφή μέρους του δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιδότηση της δόσης των πιο αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.
Οι τράπεζες όμως δεν συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως τα κριτήρια ένταξης είναι περισσότερο διευρυμένα από όσο πρέπει και ως εκ τούτου εγκυμονεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων από οφειλέτες που ακόμα και αν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους, θα θεωρήσουν το νέο πλαίσιο ως έμμεση μορφής «σεισάχθεια».
Η νέα ρύθμιση που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς καθώς οι βασικοί υπουργοί που καλούνται να χειριστούν την υπόθεση είναι διχασμένοι.
Από τη μια πλευρά ο Αλέκος Φλαμπουράρης έχει τη φιλοσοφία ότι έρχονται εκλογές και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δοθεί λύση έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ζήσει εικόνες σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία, όπου οι τράπεζες πετούσαν έξω από τα σπίτια του τον κόσμο που δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνεια του.
Από την άλλη ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρεί ότι ο «αντικαταστάτης» του νόμου Κατσέλη δεν πρέπει να «κοιτάει» μόνο προς τις εκλογές, αλλά η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις τράπεζες, οι οποίες δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο, καθώς έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα έκανε λόγο για κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα βαρύνει τους φορολογούμενους και παρότι δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται πως τα δεδομένα επανεξετάζονται με μεγάλη προσοχή.
Το σενάριο αυτό δεν είναι ούτε κοντινό, ούτε μακρινό, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσουκανέλη στο itv, είναι όμως σε κάθε περίπτωση απευκταίο. O κ. Τσουκανέλης υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί μία σχετική ανησυχία με αφορμή την καθυστέρηση στην επίλυση του συγκεκριμένο ζητήματος και σε συνδυασμό με την τεράστια υποτίμηση των συστημικών τραπεζών στο χρηματιστήριο, σε σχέση με την αξία τους.
Από την άλλη όμως πρόσθεσε πως η συνεχιζόμενη καθυστέρηση εντείνει την ανησυχία, και δημιουργεί επιπλέον αναστάτωση σε ένα θέμα που η συζήτηση γίνεται σε λανθασμένο επίπεδο.
«Στην Ελλάδα σήμερα ακόμη και σε ακριβές πόλεις όπως τα Γιάννενα η αξία της πρώτης κατοικίας είναι πολύ χαμηλότερη από ότι στο παρελθόν. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για κατώτατο όριο τιμής για έναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που θα ξεκινά από 150.000 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως η Τράπεζα Ηπείρου έχει μικρή έκθεση σε κομμάτια στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία, έχει όμως υποθέσεις για επιχειρηματικούς πελάτες.
«Ο βασικός μας στόχος είναι να διευκολύνουμε τους πελάτες να κρατήσουν την περιουσία τους, γιατί καμία τράπεζα δε θέλει να γεμίσει με ακίνητα και από την άλλη η τράπεζα να πάρει πίσω τα χρήματά της. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στο τέλος οι φορολογούμενοι θα είμαστε αυτοί που θα πληρώσουμε το μάρμαρο».
Ασφαλή τα χρήματα των καταθετών
Αναφορικά τέλος με τις συζητήσεις που επανήλθαν στο προσκήνιο για το ενδεχόμενο οι καταθέτες να κληθούν να συμμετέχουν (bail in) σε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Τσουκανέλης τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο και κακώς αναπτύσσεται μία τέτοια συζήτηση, που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. «Ακόμη βρισκόμαστε σε καθεστώς capital controls, που δεν ισχύουν για τις εντός Ελλάδας συναλλαγές. Υποστηρίζαμε και δικαιωθήκαμε ότι η απελευθέρωση δεν θα οδηγήσει σε μαζικές αναλήψεις, αντιθέτως επέστρεψαν σημαντικά ποσά στις τράπεζες. Αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος και είναι ο μόνος υγιής τρόπος για να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Τσουκανέλης.