Αιχμές από τον δήμαρχο για την παλινωδία με τον mega εμβολιαστικό – Έντονη ανησυχία για τους «αρνητές» ηλικιωμένους
Άγνωστο παραμένει ακόμα το τι θα γίνει με το κτήριο του παλιού ΠΕΔΥ, που επρόκειτο να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου, μετά την απάντηση του αναπλ. υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στην ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων κας Κεφάλα, ο οποίος δήλωσε πως τα Γιάννενα δεν έχουν ανάγκη για περισσότερες εμβολιαστικές δομές.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, έχει δημιουργηθεί και εσωτερικό ζήτημα στην κυβέρνηση, με τουλάχιστον δύο εντελώς αντίθετες απόψεις για την αξιοποίηση και παραχώρηση του κτηρίου να έχουν διατυπωθεί.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ ρωτήθηκε για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στα Γιάννινα και τόνισε πως αποτελεί ένα αυτονόητο αίτημα της περιοχής καθώς θα αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Καυτηρίασε το γεγονός ότι το κτήριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν.
«Θα ήταν χρυσή ευκαιρία να μπορέσει να γίνει εκεί το εμβολιαστικό κέντρο, ωστόσο φαίνεται ότι πρυτανεύουν διαφορετικά κριτήρια. Πιστεύω ότι πραγματικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα υποδειγματικό εμβολιαστικό κέντρο και ξέρω ότι ο κ. περιφερειάρχης είχε αναλάβει και την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει το χώρο.
Πεποίθησή μου είναι ότι αποτελεί έναν ιδεώδη χώρο που να λειτουργεί σε μόνιμη βάση γιατί δεν θα τελειώσει η ιστορία του εμβολιασμού σε ένα – δύο μήνες αφού θα χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.
Ανησυχία για τον μη εμβολιασμό των ηλικιωμένων
Από την άλλη πλευρά, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος όσον αφορά τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, υποστηρίζοντας ότι όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να το πράξουν, ενώ επεσήμανε ότι «δεν έχουμε εμβολιασμένους διασωληνωμένους».
Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως «Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν».
Τους προέτρεψε δε, να προχωρήσουν σε άμεσο εμβολιασμό. «Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα. Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι μια εκκρεμότητα, την οποία δεν πρέπει να διατηρήσουμε επί μακρόν», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, εμφανίστηκε και ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, υποστηρίζοντας ότι αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς σε παιδιά, ο κ Εξαδάκτυλος απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο για μαζικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. «Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωναϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις», είπε.
Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «αυτό που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τις 30/5 σε όλη την επικράτεια μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, είναι μια συνολική μείωση του ιικού φορτίου εκτός από κάποιες περιοχές, όπως τα Χανιά».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «επειδή έχει ανοίξει η αγορά, υπάρχει μια διασπορά που φαίνεται και στα κρούσματα». Παράλληλα, πρόσθεσε «υπάρχει η αύξηση της θερμοκρασίας, ο εμβολιασμός, κάποιοι παράμετροι που εμποδίζουν την επέκταση».
Αναφορικά με την πιθανότητα τέταρτου κύματος από το φθινόπωρο, ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι ναι μεν από τον Οκτώβριο, που είναι διαχρονική περίοδος έναρξη των ιώσεων, θα έχουμε μια καινούρια κατάσταση, όμως από τη στιγμή που θα έχει εμβολιαστεί το 70%-80% του πληθυσμού, το πρόβλημα δεν θα είναι της ίδιας βαρύτητας με ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα.
Νέα μετάλλαξη στην Κρήτη
Αντιμέτωπη με νέα μετάλλαξη της Covid -19 είναι η χώρα με τρία νέα στελέχη να εμφανίζονται στην Κρήτη. Πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της πριν από δύο εβδομάδες.
Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.
Τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη αφορούν σε ντόπιους και όχι σε τουρίστες, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Υπάρχει η εκτίμηση, ωστόσο, ότι τα στελέχη αυτής της μετάλλαξης έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί, καθώς η επικείμενη ανακοίνωση των τριών μεταλλάξεων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης αφορά χρονικό διάστημα πριν από 12 μέρες.
Πάντως, η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής καμπύλης είναι γεγονός, αφού στην Κρήτη ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες διψήφια κρούσματα, ενώ σταθερά μειώνονται και οι νοσηλείες. Η μείωση των κρουσμάτων είναι κάτι που το περίμεναν οι επιστήμονες, και αυτό, όπως είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διενέργεια self test. Χωρίς αυτά τα αποτελέσματα, οι πολίτες που είναι θετικοί στον κορωναϊό θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα διασπείροντας άθελά τους τον ιό». Στην πτώση της καμπύλης συνεπικουρεί η άνοδος της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι οι πολίτες βγαίνουν έξω σε ανοιχτούς χώρους. «Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πρασινίσουμε, κάτι που απαιτεί να καταγράφονται 300 κρούσματα την ημέρα πανελλαδικά. Κάτι τέτοιο θα γίνει αλλά όχι πολύ σύντομα», είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Σε σχέση με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ σημείωσε ότι πράγματι γίνονται λιγότερα γιατί προσέρχεται λιγότερος κόσμος στα νοσοκομεία για την εξέταση, κάτι που δείχνει από μόνο του ότι υπάρχουν μειωμένες ανάγκες για τεστ.